De 'plus' van de centrale as: nieuw fiets- en wandelpad geopend bij Hurdegaryp

Het wordt ook wel de 'plus' van de Centrale As genoemd: projecten die ontstaan om een gebied te verrijken, na de opening van die grote weg in 2016. Het nieuwe fiets- en wandelpad ten oosten van Hurdegaryp is zo'n 'plus'. Het is een soort van 'goedmakertje' voor de omgeving.
De 'plus' fan de sintrale as: nij fyts- en kuierpaad iepene by Hurdegaryp
Eerder werd in het gebied ook al Brasserie Om de Dobben en de daarbij behorende routes aangelegd om de dobben en pingo's aan het publiek te kunnen tonen.
Hoewel It Fryske Gea eerst niet zat te wachten op deze Centrale As, zijn ze nu blij met het weggetje dat dwars door het bijzondere natuurgebied loopt. "Zonder die Centrale As was deze weg er niet gekomen", zegt directeur Henk de Vries.

Strenge regels

Er zijn wel strenge regels voor het gebruik van het nieuwe fiets- en wandelpad. Zo mag het niet gebruikt worden tussen zonsondergang en zonsopkomst en is motorverkeer zoals dat van bromfietsen en scooters niet toegestaan. Ook het uitlaten van honden is verboden op de weg.
Wethouder Tytsy Willemsa van Tytsjerksteradiel en gedeputeerde Douwe Hoogland namen de opening van het fonkelnieuwe wandel- en fietspad voor rekening. De provincie en de gemeente betalen allebei mee aan deze weg, waar overigens nog geen naam voor is gevonden.
Het nieuwe fiets- en wandelpad door de Hurdegarypsterwarren © Timo Jepkema, Omrop Fryslân
Ten westen van Burgum ligt 33 hectare natuur in de Hurdegarypsterwarren, met bijzondere dobben en pingo's. Die zijn ontstaan in de laatste ijstijd en worden beheerd door It Fryske Gea. Sommige pingo's zijn verbonden door wandelpaden. Vaak zijn het kleine meertjes die begroeid zijn met bomen en rietkragen.