Buffetrestaurants mogen vuur nog niet opstoken door coronamaatregelen, sauna's wel

04 jun 2021 - 21:22

De nieuwe versoepeling van de coronamaatregelen zorgt voor teleurstelling en blijdschap bij Friese ondernemers. De meeste restaurants mogen zaterdag weer open, maar dat geldt niet voor buffetrestaurants. Die worden vanwege de zelfbediening gezien als doorstroomlocatie en moeten van het kabinet de deuren nog gesloten houden. Sauna's mogen wel open.

Hast alles iepen mar E10 net

Het is een grote teleurstelling voor eigenaar Hu van Wokpaleis Fryslân in Ryptsjerk. Het restaurant was er helemaal klaar voor om eindelijk weer open te gaan. De reserveringen die gemaakt waren, zijn weer afgebeld. Daarover waren ook de gasten teleurgesteld, vertelt Hu.

"Iemand wilde met vrouw en kinderen eten, of met opa en oma, en toen moesten we terugbellen en zeggen dat het niet mag van de regering." Hu is er vrij kalm onder dat hij nog weer langer moet wachten voordat hij de pannen op het vuur kan zetten in zijn zelfbedieningsrestaurant. "We kunnen niks doen, we moeten gewoon even meewerken."

Eigenaar Hu van Wokpaleis Fryslân in Ryptsjerk - Foto: Omrop Fryslân

Het bedienen aan tafel zou wel mogen, maar dat ziet hij niet zitten Het restaurant heeft vorig jaar geprobeerd om met een kaart te werken, maar dat was geen succes. Mensen die naar een buffetrestaurant komen, verwachten een buffet en willen niet bediend worden, zegt Hu.

Hij is bang om klanten kwijt te raken wanneer hij op die manier opengaat. "Als je iets doet, moet je het goed doen. Anders zeggen de mensen: dit is niet de bedoeling." En dus houdt het restaurant de deuren de komende vier weken nog gesloten. Tot die tijd kunnen de klanten alleen maaltijden afhalen.

Bij Sauna Leeuwerikhoeve in Burgum is de stemming anders. Daar zijn ze volop in voorbereiding op de heropening. Het nieuws dat ze op 5 in plaats van 9 juni weer open mogen, kwam als een verrassing. Het is flink aanpoten geweest de laatste dagen, vertelt Eric Humme van de Leeuwerikhoeve.

"Dan moet je echt heel veel snel regelen", zegt Humme. "Bij zo'n bedrijf als dit kun je niet van de een op de andere dag zeggen 'we gaan open'. Alles moet weer opgestookt worden, want het is niet op temperatuur. Dat gaat allemaal gefaseerd en in dagen. Dat kan niet in een keer een knopje aan en die sauna is morgen warm. Zo werkt dat niet."

De sauna is vanaf maandag echter weer helemaal open en daar is Humme erg blij om. "Dat is een hele grote opluchting. We kijken er al geruime tijd naar uit om eindelijk weer eens een keer los te kunnen."

Sauna Leeuwerikhoeve in Burgum - Foto: Omrop Fryslân
(Advertentie)
(Advertentie)