Freedsmerk over de maximum snelheid: "De rechtervoet moet nog wat wennen"

04 jun 2021 - 14:25

52% van de Nederlanders is klaar met de maximum snelheid van 100 kilometer per uur op de snelweg. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS (het Centraal Bureau voor de Statistiek), dat vrijdag gepubliceerd is. Dat betekent trouwens ook dat die andere helft schijnbaar wel tevreden is met de 100 per uur. Op de Leeuwarder freedsmerk waren de meningen -zo als eigenlijk altijd- ook deze week weer verdeeld.

Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Voorstanders van de 100 kilometer vinden het relaxed rijden, veiliger, beter voor het milieu en noemen ook dat je om je heen kunt kijken. Bovendien maakt het volgens de meesten niet eens zoveel uit, qua reistijd. Anderen vinden dat er best 120 of 130 gereden kan worden. "Er is immers ruimte genoeg."

Een ondernemer, die veel op de weg zit, erkent dat hij eerst nogal baalde van die 100 kilometer: "Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik erachter ben gekomen dat het niet eens zoveel extra tijd kost."

De poelier rijdt zelf eigenlijk nooit harder dan 85: "Dat komt ook omdat ik de kar achter de auto heb natuurlijk. Vroeger had ik in BMW, toen mocht ik graag racen, maar die heb ik niet meer."

Een jonge automobiliste mocht altijd altijd graag wat harder rijden dan 100 kilometer per uur, maar is nu al aardig gewend aan het maximum. "Maar de rechtervoet nog niet helemaal...."

100 of 130? Luister naar de reacties op de Leeuwarder freedsmerk

(Advertentie)
(Advertentie)