Q&A: Wat is nu dat gele vaccinatieboekje, en wat heb je er aan?

Volgende week maandag kunnen alle mensen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus een stempel in het 'gele boekje' krijgen. GGD Fryslân komt met drie speciale stempelposten voor mensen die in het buitenland willen bewijzen dat ze gevaccineerd zijn. Er is veel vraag naar, nu steeds meer mensen geprikt worden en de zomervakantie dichtbij komt. Maar hoe zit het nu precies met dat gele boekje?
Het gele boekje © ANP

Wat is het gele boekje?

Het gele vaccinatieboekje is een internationaal bewijs van inentingen. "We noemen dit het reizigers-vaccinatieboekje. Daar stempelen we normaal gesproken ook prikken in die mensen voor reizen krijgen," legt Everhard Hofstra uit, arts infectieziektebestrijding bij GGD Fryslân.
Normaal gesproken worden er bijvoorbeeld prikken tegen hepatitis en de gele koorts in opgenomen. Maar ook een vaccinatie tegen het coronavirus kan er nu aan worden toegevoegd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt het boekje aan, omdat het handig om om mee te nemen als je op vakantie gaat naar landen waar bijvoorbeeld gele koorts heerst.

Wat heb je aan zo'n boekje?

Volgens koepelorganisatie GGD-GHOR kun je het gele boekje het beste zien als een 'extra service.' De douane kent het, het is in meerdere talen uitgegeven en het is handig voor mensen die niet digitaal vaardig zijn en een corona-app bijvoorbeeld lastig vinden.
Je krijgt het boekje normaal gesproken na een inenting voor een vakantie, maar je kunt het boekje ook op internet bestellen. Na een coronavaccinatie krijg je een registratiekaart, met datum, productnaam, batchnummer en link naar de bijsluiter. Er zijn ook stickers met de informatie, die door de GGD op de registratiekaart kunnen worden geplakt, maar ook in het gele vaccinatieboekje.

Is het boekje overal geldig?

Nee, je kunt er niet overal mee terecht, want er zijn op dit moment geen internationale afspraken over het gele boekje als corona-vaccinatiebewijs. "Het heeft geen officieel karakter, behalve voor de gele koorts-vaccinatie. Maar je kunt er wel alles in bijhouden, dus ook het vaccin tegen het coronavirus," zegt Hofstra.
Arts infectieziektenbestrijding Everhard Hofstra van GGD Fryslân
Omdat het geen officiële internationale status heeft, wilde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid er eerst nog niet aan. Er wordt ook op Europees niveau gewerkt aan een vaccinatiebewijs dat wel rechtsgeldig is, maar wanneer zoiets precies kan komen, is onduidelijk.
Het advies blijft dus om de registratiekaart goed te bewaren, want een geel boekje met een stempel is niet zoiets als een vaccinatiepaspoort.

Hoe krijg ik zo'n boekje met coronastempel?

"Na volgende week mogen mensen hun gele boekje meenemen naar hun vaccinatie als ze er een hebben. Dan zetten wij er ook een stempel bij voor het coronavirus," vertelt Hofstra van de GGD.
© ANP
Wie al een prik heeft gehad, kan ook na de tijd nog een stempel ophalen bij priklocaties in Leeuwarden, Drachten en Sneek. "Dan kunnen we alsnog die stempel zetten. Het is wel belangrijk dat wij de stempel alléén kunnen zetten voor vaccinaties die door de GGD gezet zijn. Dus bijvoorbeeld niet als je bij de huisarts geprikt bent. En je moet al een boekje hebben, zo'n boekje kun je niet ter plekke bij een stempelpost krijgen."

Moet ik wat meenemen naar een stempelpost?

Hofstra: "Mensen moeten op z'n minst een identiteitsbewijs meenemen. Maar het is ook handig om het printje mee te nemen dat ze bij hun vaccinatie kregen. Dan kunnen we het checken en dan zetten we het in het boekje." Je kunt dus het beste een identiteitsbewijs, de vaccinatieregistratie en het gele boekje meenemen.

Wat als ik door mijn huisarts ben geprikt?

Het verschilt tussen huisartsen wat er mogelijk is. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging geven sommige huisartsen wel een aantekening in het boekje, maar anderen doen dat weer niet.