Besmettingen dalen, prikken nemen toe: "We gaan echt de goede kant op"

GGD Fryslân geeft aan dat het aantal coronabesmettingen voor de zesde week op rij daalt. De afgelopen week waren er 537 positieve testen, de week ervoor nog 673. In zowat alle leeftijdsgroepen blijft het aantal besmettingen dalen. "We gaan echt de goede kant op," zegt Everhard Hofstra van GGD Fryslân.
Everhard Hofstra © Omrop Fryslân
Ook op basisscholen en middelbare scholen neemt het aantal besmettingen af, bij zowel leerlingen als leerkrachten. Hofstra: "Het daalt hard in Nederland en Fryslân. We zien dat het aandeel positieve testen bij de mensen die zich laat testen ook daalt. Dat het vindpercentage daalt, betekent dat we als GGD ook beter zicht krijgen op het virus. Daardoor kunnen we ook weer beter een bron- en contactonderzoek doen."

1983 aan de beurt

Afgelopen week hebben 6.564 Friezen een coronatest bij de GGD laten zien en zijn er 36.200 Friezen geweest die een vaccin hebben gekregen van de GGD. Ruim 90.000 Friezen hebben al een GGD-vaccinatie gehad. Ook bij huisartsen, ziekenhuizen en zorginstellingen zijn prikken gezet, dat zijn er waarschijnlijk tussen de 80.000 en 111.000. Op dit moment is de groep met het geboortejaar 1983 aan de beurt.
Everhard Hofstra, arts infectieziektebestrijding de GGD

Geen Janssen meer

De regering heeft besloten om de nieuwe leeftijdsgroepen te vaccineren met Pfizer en Moderna, niet meer met Janssen. Daar heeft GGD Fryslân wel vragen over gekregen, zegt Hofstra. "De Gezondheidsraad heeft aangegeven dat jet Janssen-vaccin wel degelijk voor die groep veilig is, maar die andere vaccins zijn nog iets veiliger. In beide gevallen praat je over hele kleine kansen. Het is zeker niet verkeerd om kwetsbare groepen, militairen en zeevarenden een Janssen-vaccin te geven. Dan hoeven ze ook maar één prik."

Sekswerkers bereiken

De GGD zet op dit moment ook extra in om sekswerkers een vaccin te geven. Dat is wel nodig, geeft Hofstra aan. "We weten dat veel sekswerkers niet regulier in Nederland zijn ingeschreven, maar uit het buitenland komen en hier tijdelijk zijn. Omdat het ingewikkeld kan zijn voor hen om alle informatie tot zich te nemen, zetten we er extra op in hen goed te bereiken en zich eenvoudig kunnen laten vaccineren. Zowel voor hen als hun klanten is het wel van belang, omdat ze toch relatief een wat hoger risico op het oplopen van het virus hebben."