Natuurclubs luiden noodklok over schelpdierrif vanwege gasboring bij Schiermonnikoog

De winning van aardgas bij Borkumse Stenen kan funest zijn voor een uniek schelpdierrif. Het bedrijf ONE-Dyas is van plan om pal naast het rif een boorplatform te bouwen, zo'n 20 kilometer noordelijk van Schiermonnikoog. Het Wereld Natuur Fonds, Greenpeace, Natuurmonumenten, de Waddenvereniging, ARK Natuurontwikkeling en Vrije Horizon Schiermonnikoog luiden de noodklok.
"Winning van gas op deze plek is gekkenwerk"
De zes organisaties hebben grote zorgen over het schelpdierrif: een boorplatform is een grote bedreiging voor de natuur en voor bedreigde soorten. Het schelpdierrif is nog maar kort geleden hersteld door het Wereld Natuur Fonds en ARK Natuurontwikkeling. Het gaat om stenen die begroeid zijn met koralen, anemonen en sponzen. Maar er leven ook beschermde dieren zoals de bruinvis, kabeljauw en parelduiker.

Vergunning tegenhouden

Daarom hebben zij een gemeenschappelijke zienswijze ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en klimaat. De organisaties willen dat de regering een streep zet door de plannen en dat er geen vergunning komt. "De organisaties zien deze start van een mogelijk langlopende juridische procedure als onvermijdelijk, nadat eerdere bezwaren aan het bedrijf en overheid genegeerd zijn," zo schrijven de partijen.

Schadelijk voor natuurontwikkeling

Het werk aan het oesterrif is een groot succes, zegt Emilie Reuchlin van het Wereld Natuur Fonds. Het aantal platte oesters breidt zich uit en de biodiversiteit neemt toe. Maar het herstel van het rif gaat volgens Reuchlin niet samen met het aanboren van aardgas, trillingen en geluidsoverlast en verontreiniging door het dumpen van boorgruis en zware metalen.
© Wereld Natuur Fonds
Emilie Reuchlin van het Wereld Natuur Fonds
Lutz Jacobi van de Waddenvereniging vindt het akelig dat de overheid vergunningen verstrekt zonder te kijken naar de groter wordende stapeling van effecten op het Waddengebied. Volgens haar had er beter onderzoek gedaan moeten worden.

"Weggegooid geld"

Karel van den Wijgaard van ARK Natuurontwikkeling noemt het niet louter schadelijk voor de natuur, maar ook weggegooid geld. De overheid heft met natuurorganisaties afgesproken om het rif op te knappen, maar zouden nu ook toestemming geven voor gaswinning. "Dat is vernietiging van kapitaal en natuur in optima forma. Daarom vinden we de winning van gas op deze plek gekkenwerk."
In 2017 heeft de overheid toegezegd het gebied te beschermen. In het Noordzee Akkoord zijn er afspraken gemaakt tussen overheid en de olie- en gassector. Natuurorganisaties hebben een vergunning gekregen om natuur te ontwikkelen in het gebied.
© ANP

Gaswinner ONE-Dyas

ONE-Dyas is het grootste particuliere Nederlandse exploitatie- en productiebedrijf op het gebied van aardgas.
Lees hier meer over dit bedrijf en de winningsplannen:

Gemeente Schiermonnikoog tegen

Eerder deze week deed burgemeester Ineke van Gent al een 'dringend, moreel en maatschappelijk beroep' op Den Haag en ONE-Dyas om de gaswinning tegen te houden. Het college van Schiermonnikoog vindt de gaswinning niet meer van deze tijd en in strijd met de klimaatdoelen.
Van Gent zei: "Schiermonnikoog ligt in het best beschermde en internationaal belangrijkste natuurgebied van Nederland. Toch wordt dit gebied keer op keer bedreigd door gasboringen en kabels. Er wordt steeds een beslissing genomen tégen de natuur en vóór economische belangen."
© Wereld Natuur Fonds