Even voorstellen: kijk hier voor de columnisten in Fryslân fan 'e moarn

04 jun 2021 - 07:11

In het programma Fryslân fan 'e moarn is sinds 31 mei iedere dag een nieuwe columnist te horen. De columnisten laten zich horen in de rubriek De toan fan fan 'e moarn, met onder anderen Henk van der Veer in het 'Snekers' en Jan de Groot in het Bildts. We stellen alle columnisten aan je voor.

Henk van der Veer - Foto: Omrop Fryslân

Henk van der Veer op maandag

Henk van der Veer (1954). Columnist, meunsternimmer of stukjesschrijver: het zegt mij niks, ik schrijf en publiceer graag. De columns zullen persoonlijk van toon zijn. Maar ik hoop niet van het dunne koord te sodemieteren dat er tussen privé en persoonlijk is.

Gewoon mijn eigen geluid laten horen, in het Snekers. Omdat het de taal is waar ik het meest mezelf in ben. Dat lukt mij trouwens met het Fries ook heel behoorlijk en het Nederlands is een goede derde. Maar op de radio immer in het Snekers, om dat taalmonument te koesteren

Jan de Groot op dinsdag

Jan de Groot is bestuurslid van Stichting Bildts Aigene. Hij vertaalt stukjes, boeken, toneelstukken en gedichten naar het Bildts. Daarnaast schrijft hij artikelen en is hij schrijver van de biografie over de Bildtse dichter Arjen H. Dijkstra. Verder schrijft Jan columns voor De Bildtse Post en de website van vv St.-Anna.

Froukje Sijtsma - Foto: Omrop Fryslân

Froukje Sijtsma op woensdag

Froukje Sijtsma (1984) vertelt in haar column op een luchtige toon over haar bijzondere avonturen als journalist, moeder en vrouw. Ze studeerde Fries en Journalistiek aan de RUG in Groningen, studeerde af op het mediaklimaat van Curaçao en werkte als journalist in Suriname. Als freelance verslaggever voor HEA! en Buro de Vries zoekt ze altijd naar bijzondere verhalen. Verder is ze actief voor de Raad voor de Journalistiek en voor opdrachtgevers die het Fries bevorderen.

Jan Koops - Foto: Eigen foto

Jan Koops op donderdag

Jan Koops (Appelscha, 1954) werkte lange tijd als personeelsman in de kinder- en jeugdpsychiatrie, studeerde op latere leeftijd HBO-theologie in Leeuwarden en gaat zo'n twintig keer in het jaar voor in kerkdiensten, ook in het Stellingwerfs. Daarnaast is hij freelancer voor de Nieuwe Ooststellingwerver en de Stellingwerf.

Hij is redactielid van De Ovend, het tweemaandelijkse tijdschrift van de Stichting Stellingwarver Schrieversronte, werkte mee aan een aantal boeken in het Stellingwerfs en schreef een hoofdstuk over dr. L.A. Bähler in Vrijzinnig Verleden-2. Hij is voorzitter van de Stichting Begraafplaatsen Oosterwolde & Fochteloo. Vooral de geschiedenis van Stellingwarf Oostaende heeft zijn belangstelling. Eind 2020 verhuisde hij van Oosterwolde naar Kollum.

Joana Duarta - Foto: Martina Ketelaar

Joana Duarte op vrijdag

Joana Duarte (1977) komt uit Lissabon en heeft 14 jaar in Duitsland gewerkt. Ze woont sinds 2015 met haar zoon en man in Leeuwarden en is verliefd op de Friese taal en cultuur. Ze is lector meertaligheid en schriftelijke vaardigheden op Hogeschool NHL Stenden en onderwerpen als diversiteit, maatschappelijke participatie en kansenongelijkheid fascineren haar.

De columns in het radioprogramma Fryslân fan 'e moarn zijn op werkdagen te horen rond tien over acht.

(Advertentie)
(Advertentie)