Kerk in Lemmer wordt plek voor Lemsters en autistische jongeren

De gereformeerde kerk van Lemmer krijgt een andere bestemming. Het wordt een gemeenschapscentrum voor de Lemsters, de GGD komt in één van de kerkgebouwen en er komen 16 appartementen voor autistische jongeren.
"Lemsters met mooie herinneringen aan deze plaats moeten hier altijd naar binnen kunnen stappen."
Het wordt het tweede zogeheten Papagenohuis in Nederland. Stichting Papageno Fonds is in 1996 opgericht door dirigent Jaap van Zweden en zijn vrouw, die zelf een zoon met autisme hebben. Het Papagenohuis helpt autistische jongeren in hun ontwikkeling onder meer met muziektherapie, sport en onderwijs.

16 appartementen 45 plekken

In 2015 opende Koningin Máxima het eerste huis in Laren. In Lemmer komt de tweede. In het Papageno Huis Fryslân komen 16 appartementen en 45 plekken voor dagbesteding voor autistische jongeren.
Jongeren moeten niet verstopt zitten, maar zich in de maatschappij kunnen ontwikkelen tot zelfstandige mensen.
Christien Kuysters van Stichting Papageno Fonds
"Wat je hier straks ziet is een altijd bereikbare ruimte voor iedereen", zegt Christien Kuysters van Stichting Papageno Fonds. "Er is een restaurantje met gerechten, bereid door de jongeren in de keuken. Die gaan dat leren en halen daar certificaten mee. De belangrijkste gedachte achter het Papagenohuis is: jongeren moeten niet verstopt zitten, maar zich in de maatschappij kunnen ontwikkelen tot zelfstandige mensen."
Toekomstig gebruik van de zaal © CU Living
Het initiatief komt van de stichting CU Living. Die heeft als doel om mensen en cultuur te verbinden en men is hier van plan om de kerkgebouwen in ere te herstellen.

Iedereen welkom

"We herstellen en verduurzamen de monumentale gebouwen en we houden het openbaar toegankelijk en voor het deel eromheen gesloten", legt CU-Living-directeur Aamanda Boesjes út. "Lemsters met mooie herinneringen aan deze plaats moeten hier altijd naar binnen kunnen stappen."
Directeur Aamanda Boesjes
Volgende zomer hoopt men de verbouwing van de kerk en bijgebouwen klaar te hebben.
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte