Gaswinning op Ameland tijdelijk stilgelegd vanwege onveilige werksituatie

03 jun 2021 - 22:26

De gaswinning van de NAM op Ameland is de eerste weken van mei uit veiligheid stilgelegd. Dat heeft het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) donderdag bekend gemaakt. Inspecteurs stelden flinke corrosie vast bij de koelinstallatie van de locatie, waardoor er volgens de toezichthouder 'ernstig gevaar' voor de werknemers was ontstaan.

Foto: Staatstoezicht op de Mijnen

Op 28 april werd de gaswinning stilgelegd. Door de corrosie aan de koelinstallatie konden er delen vallen op de werknemers die er onderdoor liepen. Ook waren leidingen vervormd wat kon leiden tot lekkage, met bedwelming en ontploffing tot gevolg. SodM heeft de installatie per direct stilgelegd.

In de weken daarna heeft de NAM veiligheidsmaatregelen getroffen. Om aan de voorschriften te voldoen is er een hek rond de installatie gezet en een sensor geplaatst om de gasproductie uit te schakelen bij lekkage.

Directeur Johan Atema geeft in een reactie aan dat veiligheid bij de NAM altijd voorop staat. "Daarom is het goed dat dit inspectierapport ons helpt onze werkzaamheden nog veiliger uit te voeren. Wij zullen uiteraard, in nauwe afstemming met SodM, de geconstateerde problemen verhelpen."

De stillegging is op 12 mei weer opgeheven. Het bedrijf moet van het SodM de koelinstallatie voor 1 september in goede staat van onderhoud brengen.

Foto: Staatstoezicht op de Mijnen
Trefwoorden: 
Ameland gaswinning NAM veiligheid
(Advertentie)
(Advertentie)