Gemeenteraad Leeuwarden stemt verrassend voor plan 'Agora' voor Zalen Schaaf

02 jun 2021 - 20:49

De gemeenteraad van Leeuwarden heeft gekozen voor het plan Agora voor de toekomst van Zalen Schaaf. De gemeenteraad moest na een lange discussie woensdagavond kiezen over de toekomst van het Leeuwarder zalencentrum.

Foto: Omrop Fryslan, Jan Durk de Haan

De raad was diep verdeeld over de drie voorgestelde plannen. Herontwikkeling Speelmanskwartier - de voorkeur van het college -, Agora en Schaaf Blijft! konden allemaal niet op een meerderheid rekenen.

Daarom waren er twee amendementen ingediend. Met de amendementen konden partijen hun tweede keuze aangeven. Het leek erop dat het plan Schaaf Blijft daardoor de meeste kans had, omdat de grootste partij PvdA het als tweede keuze had.

Toch nog Agora

Maar na een korte schorsing in het debat bleek dat de raadsfracties van D66, CDA en de ChristenUnie toch kozen voor het amendement Agora. Daardoor kreeg dat plan verrassend een meerderheid in de raad. "Wij hebben besloten om de buurt tegemoet te komen en dus kiezen wij voor plan Agora", zo verklaarde fractievoorzitter Julie Bruijnincx van D66.

Speelmanskwartier: Een uitgebreid verbouwingsplan met als doel het zalencentrum multifunctioneler te maken. Er zou een binnentuin komen, en plaats voor ateliers en werkruimtes.

Schaaf Blijft: Een plan van de huidige exploitant. Er moet ruimte blijven voor muziek, maar het is ook de bedoeling dat de zaal gebruikt wordt voor langlopende musical- en theaterproducties.

Agora: Dit plan wil van Zalen Schaaf een ontmoetingsplaats maken met een culturele en maatschappelijke funtie.

De Leeuwarder politiek worstelt al jaren met het zalencentrum. Een prijsvraag had een einde moeten maken aan de onduidelijkheid, maar de oproer werd alleen maar groter.

Het plan 'Speelmanskwartier' kreeg van de jury de meeste punten. Tweede werd 'Schaaf Blijft' en het plan 'Agora' eindigde op de derde plaats. Maar volgens de FNP was het winnende plan te laat ingediend, en daarom zou het niet mogen meedoen.

Daarna was er geen meerderheid voor het winnende plan. De gemeenteraad raakte volledig verdeeld. De andere twee plannen konden ook niet op een meerderheid rekenen.

Trefwoorden: 
Leeuwarden Zalen Schaaf
(Advertentie)
(Advertentie)