Nieuwe raadszaal Noardeast-Fryslân komt niet in kerk of bovenop gemeentehuis

02 jun 2021 - 16:11

De nieuwe raadszaal van de gemeente Noardeast-Fryslân komt in een nieuw gebouw aan de Koningstraat in Dokkum, en niet in de Bonifatiuskerk of bovenop het gemeentehuis. Dat is het voornemen van het college van burgemeester en wethouders.

Foto: Adema Architecten

De keuze voor de zogenoemde vijfde variant van het huisvestingsonderzoek werd woensdagochtend digitaal toegelicht.

Het voornemen van het college houdt onder meer in dat er een volledig nieuwe raadszaal komt in de Koningsstraat, schuin tegenover het huidige gemeentehuis. De andere gebouwen, zoals dat gemeentehuis en het oude stadhuis aan De Zijl, worden zoveel mogelijk up-to-date gebracht.

De eerdere gemeenten Ferwerderadiel, Dongeradiel en Kollumerland zijn op 1 januari 2019 bestuurlijk gefuseerd. Het nieuwe huisvestingsplan van de hedendaagse gemeente Noardeast-Fryslân richt zich op een centrale plek, zowel voor bestuur als ambtenaars, in de binnenstad van Dokkum.

Het is de bedoeling dat er in de nieuwe situatie zo'n 286 werkplekken voor de ambtenaren in de binnenstad van Dokkum komen. Dat zijn er veel minder dan nu het geval is, maar vanwege de opkomst van het thuiswerken verwacht het college dat het nieuwe aantal voldoende is.

Verslaggever Mats Gies over het huisvestingsplan van de gemeente Noardeast-Fryslân

De keuze voor een volledig nieuwe raadszaal aan de Koningstraat kwam als een kleine verrassing. Eerder leek het vooral te gaan om de varianten in de Bonifatiuskerk of boven het huidige gemeentehuis in Dokkum. Volgens burgemeester Johannes Kramer viel de Bonifatiuskerk af vanwege de hoge kosten; de locatie is op dit moment te klein om een geschikte raadszaal te huisvesten. In verbouwing van de kerk zou volgens Kramer veel duurder uitvallen.

Kosten: 11,2 miljoen euro

De totale investeringskosten, voor de variant die door het college gekozen is, zijn zo'n 11,2 miljoen euro. De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân neemt na de zomervakantie, waarschijnlijk op 1 september, een besluit over het huisvestingsplan van de gemeente.

De âlde riedsseal yn it stêdhûs yn Dokkum. - Foto: Omrop Fryslân, Mats Gies
(Advertentie)
(Advertentie)