Thialf krijgt opnieuw uitstel in zonnepaneel-kwestie: ook onderzoek naar stroken isolatie

Thialf heeft opnieuw uitstel van verzekeraars gekregen in de kwestie over de zonnepanelen op het dak. Het is verlengd tot 30 november. De zonnepanelen zijn met het isolatiemateriaal niet brandveilig. Thialf onderzoekt nu twee oplossingen: een nieuwe toplaag, maar ook naar nieuwe stroken in het dak met ander isolatiemateriaal.
Thialf © ANP
De velenging gaat in op voorwaarde dat de zonnepanelen tot december niet worden gebruikt. De zonnepanelen moesten vorig jaar juni al worden uitgeschakeld, anders was Thialf niet meer verzekerd. Het gevaar zit 'm in de combinatie met het isolatiemateriaal in het dak.

Tweede optie

In december werd er al een proef uitgevoerd met een nieuwe toplaag met brandkerende kwaliteiten. Maar Thialf kijkt nu ook naar een optie voor 'compartimentering.' Dat houdt in dat niet het hele dak wordt vervangen, maar dat er stroken in het dak worden aangebracht waar ander isolatiemateriaal in zit. Daarmee zou de kans op een volledige brand ook 'aanmerkelijk verkleind' worden, zo schrijft Thialf.
Directeur Marc Winters van Thialf © ANP
"Het voordeel van de meest recente optie van compartimentering is dat de vereiste investering daarvoor aanmerkelijk lager zal zijn dan het aanbrengen van een nieuwe, innovatieve coating," zegt directeur Marc Winters over deze tweede oplossing.

Rust nodig

De inzet van Thialf was de laatste weken vooral om de verlenging van de dekking door de verzekeraars rond te krijgen. Nu zij akkoord hebben gegeven, is er volgens Thialf weer rust.
Gedeputeerde Sander de Rouwe hoopt dat de zonnepanelen weer zo snel mogelijk kunnen worden ingezet. "Binnenkort is er weer zomerijs in Thialf. Wat is er dan mooier om dat ijs te maken met energie van eigen zonnepanelen. Nu moet die stroom nog ingekocht worden. Met eigen zonnepanelen op het dak is dat zonde." Het niet kunnen gebruiken van de zonnepanelen kost Thialf zeker 100.000 euro per jaar.
Beluister hier de reactie van Sander de Rouwe