Toch aandacht voor Jentsje Popma in Fries Museum

Jentsje Popma hoopt eind september zijn honderdste verjaardag te vieren. Stichting Nijkleaster geeft daar aandacht aan via onder meer een boek en een expositie van het werk dat deze kunstenaar heeft gemaakt. Maar ook het Fries Museum geeft aandacht aan de kunstenaar.
Wirdum geschilderd door Jentsje Popma © Fries Museum
Het museum zal naar eigen zeggen 'een intieme presentatie met zijn werk' maken. Dat doen ze in samenwerking met Popma zelf. In de uitstalling moeten landschappen die de kunstenaar gemaakt heeft gepresenteerd worden tegenover het werk van schilders die Popma persoonlijk aanspreken.
Dat het Fries Museum aandacht geeft aan Popma is bijzonder. Eerder zei directeur Kris Callens dat ze in het Fries Museum geen tentoonstelling over Popma zouden doen. "Waarom zou ik dat doen?", zei hij toen.
Op maandagmiddag was er een artikel op deze website te lezen waarin Huub Mous zich verbaast over het feit dat het werk van Jentsje Popma niet welkom zou zijn in het Fries Museum. Dat blijkt niet te kloppen. Daarom is het artikel offline gehaald.
In 2016 was Jentsje Popma onderwerp van een documentaire van FryslânDOK. De documentaire, Flecht nei it ljocht, is hier terug te kijken: