Mobiele schaapskooi beschermt schapen tegen wolf; Elsloo heeft de primeur

31 Mei 2021 - 16:50

De eerste mobiele schaapskooi van ons land is maandag in Elsloo in gebruik genomen. Het gaat om een stuk hek van 20 bij 10 meter met een tentdoek eroverheen. It Fryske Gea wil zo de schapen beschermen tegen de wolf. De schapen lopen overdag gewoon los en worden 's avonds in de kooi gezet en zijn zo veilig.

Binnen een dag kunnen twee personen de hele schapenkooi verplaatsen en weer opbouwen

Binnen een dag kunnen twee personen de hele schapenkooi verplaatsen en weer opbouwen. Zo wil It Fryske Gea zes of zeven keer per seizoen verhuizen. De kudde overnacht in de kooi met de herder en de honden. In de nacht zijn ze veilig voor wolven. En bescherming is noodzakelijk. Vorig jaar zijn van de kudde van It Fryske Gea negen schapen verloren gegaan door een wolf.

"Ze lagen over het hele terrein", zegt herder Hilde Groen. "Het is heel naar om de schapen zo terug te vinden en om ze uit de Tjonger te moeten vissen. Ze hebben een nare dood en dat is jammer."

Schapen staan uit de zon onder het doek - Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte

Deze schaapskooi is niet de oplossing voor alle schapenhouders. It Fryske Gea hoopt dat dit voor anderen inspiratie is. Want ze zijn niet tegen de wolf. De wolf hoort bij een gezonde natuur, vindt directeur Henk de Vries. "Wat ons betreft is de wolf welkom, maar we moeten ons er wel op voorbereiden. Ik hoop dat iedere schapenhouder nadenkt over hoe ze omgaan met de wolf."

Een voordeel van een schaapskooi is dat de mest kan worden verzameld. Deze hoogwaardige potstalmest zal worden gebruikt om akkertjes aan te leggen in en bij de heide. Daarmee moeten verdwenen planten weer terugkomen.

Schapen bij de mobiele kooi - Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Trefwoorden: 
wolf mobiel Elsloo schaapskooi
(Advertentie)
(Advertentie)