Grote treinstoring in Nederland, ook verbinding Leeuwarden-Zwolle ligt eruit

Een landelijke storing aan een telefoonsysteem zorgt er sinds maandag half drie voor dat er in het hele land bijna geen treinen rijden. Dat komt omdat de storing gevolgen heeft voor de bediening van seinen en wissels op het spoor.
UPDATE: Het treinverkeer wordt vanaf 16.00 uur weer opgestart, maar het kost nog wel tijd voordat er weer een volledige dienstregeling is.
© AS Media
De storing zit bij provider Mobirail en volgens ProRail kunnen treinverkeersleiders niet communiceren met de machinisten van vervoerders. "Dat is essentieel om treinen te laten rijden, dus daarom hebben we besloten een groot deel van het land stil te leggen."
De storing lijkt te zijn veroorzaakt door een automatiseringsfout in het systeem van de provider. Er is naar een "maximumcapaciteit" opgeschaald om de storing te ontdekken. Een woordvoerder verwacht dat reizigers nog de rest van de dag de gevolgen merken van de storing. "Het duurt dan nog lang voordat alles is opgestart, dat is een grote puzzel, dus reizigers zullen nog flinke tijd last hebben van de storing."
Treinen met reizigers die al onderweg waren, kwamen niet plotseling stil te staan. "Alle treinen rijden door naar een perron", zegt een woordvoerder van NS.

Arriva

Arriva adviseert reizigers om de reizen uit te stellen. Bij Arriva rijden nog wel treinen in het noorden van het land en ten zuiden van Roermond.
Aldert Baas van ProRail