Drie tips om digitale boeven te slim af te zijn

31 Mei 2021 - 14:24

Geregeld komt het in het nieuws: fraude via berichten op je mobiele telefoon of linkjes in de mail. Criminelen gooien steeds vaker digitaal aas uit, waar mensen zonder na te denken in bijten. Hoe zorg je dat je niet het volgende slachtoffer wordt? Drie tips van de expert.

Foto: Shutterstock.com / Eviart

Een sms'je dat je pakketje onderweg is met een 'track & trace' linkje. Een mail van je bank dat je nieuwe pinpas klaar ligt. Of een appje van je zoon of dochter die in de problemen zit en vraagt om geld over te maken. Het is tegenwoordig bijna de gewoonste zaak van de wereld dat er iedere dag verdachte berichtjes binnen komen. Het probleem is alleen dat veel mensen deze berichten niet als 'verdacht' bestempelen.

Drie handige tips

Ate van der Meer van Snakeware uit Sneek is expert op het gebeid van digitale veiligheid. Hij legt uit dat digitale criminelen vooral inspelen op psychologische factoren en emotie. "Zeker wanneer het om je kinderen gaat, ben je bereid om alles te doen. Daar spelen criminelen handig op in", vertelt Ate. "Wees daarom altijd alert." Drie handige tips.

Foto: ANP Foto

1. Tel tot tien

Om een internetcrimineel te slim af te zijn, is het vooral zaak om twee keer na te denken voordat je op een linkje klikt. Als mens reageren we vaak uit emotie. En dat is lastig om uit te schakelen, weet ook Ate. "Tel daarom altijd tot tien voordat je op een linkje klikt. We denken dat we alles tegenwoordig wel weten. Daarmee overschatten we onszelf gigantisch. Je wilt niets missen en hebt vaak al geklikt voordat je gaat denken. Daar zit de grote valkuil."

Foto: ANP Foto

2. Gooi een controlelijntje uit

Oplichters spelen in op je emotie, vooral wanneer het mooie aanbiedingen of je kinderen betreft. "Ik zou altijd een controlelijntje open gooien", geeft Ate als tip. "Stel je krijgt een sms'je van je zoon of dochter die in geldnood verkeert. Bel dan even of het klopt. Of bel met je bank wanneer je een mailtje krijgt over een verlopen pinpas. Vaak ontdek je dan al dat er iets niet klopt."

Foto: ANP Foto

3. Gebruik je gezonde verstand

Lijkt een aanbieding op Marktplaats te mooi om waar te zijn? "Dan is dat vaak ook het geval", zegt Ate. "Gebruik altijd je gezonde verstand. Google de naam van de afzender of het bedrijf om te checken of dit een vertrouwde verkoper is. En ben je zelf slachtoffer? Schaam je niet en deel je verhaal, zodat anderen niet hetzelfde overkomt."

(Advertentie)
(Advertentie)