Leraren en leerlingen blij dat ze weer naar school mogen; "de sociale contacten heb ik gemist"

31 Mei 2021 - 13:02

Langzamerhand gaat Nederland van slot, deze maandag mogen de middelbare scholen na een halfjaar weer volledig open. Leerlingen hoeven ook geen anderhalve meter afstand meer van elkaar te houden. Op scholengemeenschap Liudger in Burgum zijn ze blij dat de leerlingen weer op school mogen komen. Ook de leerlingen zijn er blij mee. "Nu zien we onze klasgenoten weer. De sociale contacten heb ik wel gemist en docenten kunnen op school ook beter uitleggen dan online."

Leraren en leerlingen blij dat ze weer naar mogen scholen; "de sociale contacten heb ik gemist"

Teamleider Jannechien Van der Kooi legt uit dat ze nu al open kunnen. "We kunnen snel schakelen en we kijken naar wat het beste voor de leerlingen is en we houden daarbij zorg en aandacht voor de medewerkers. We zijn heel blij dat de kinderen weer op school zijn en dat we niet meer hybride onderwijs hoeven te geven."

"We hebben als school gezegd: we gaan ervoor. Het kan, we hebben brede gangen en de ventilatie is in orde En de examenleerlingen zijn al niet meer op school. De kinderen kunnen in een vast lokaal zitten, dat maakt het makkelijker. En de medewerkers die zich er niet prettig bij voelen, kunnen nog vanuit huis lesgeven."

Als de leerlingen door school lopen, moeten ze nog wel een mondkapje op.

Verslaggever Lars de Leeuw was in Burgum

Foto: Simon Vestdijk

Op scholengemeenschap Simon Vestdijk in Franeker verandert er niet veel. Die school is na de lockdown op 8 maart helemaal niet dicht geweest. "We hebben 180 leerlingen en we konden met de maatregels open blijven", legt directeur Sydo de Jong uit.

"We hebben een flexibel gebouw met wanden die open en dicht kunnen. Met het meetlint in de hand konden we de anderhalve meter handhaven. En we konden gebruik maken van de basisschool naast school." Het verschil is nu dat de leerlingen geen anderhalve meter afstand meer hoeven te houden. "Dat is prettig en maakt de sfeer beter, je hoeft elkaar minder op die regel te wijzen."

Verslaggever Willem Vermeltfoort was in Franeker

Voor veel scholen komt het te vroeg: ze hebben wat langer nodig om om te schakelen. Volgende week moeten ze allemaal weer open.

(Advertentie)
(Advertentie)