Defensie: "Alle medewerkers die met Chroom-6 hebben gewerkt en ziek zijn geworden, krijgen compensatie"

31 Mei 2021 - 12:29

Alle medewerkers en oud-medewerkers van de vliegbasis in Leeuwarden die met de verf Chroom-6 hebben gewerkt en ziek zijn geworden, komen in aanmerking voor financiële compensatie. Dat heeft het ministerie van Defensie maandag bekend gemaakt in een persconferentie.

Foto: ANP Foto

Diverse medewerkers binnen Defensie zijn tientallen jaren blootgesteld aan de verf met de gevaarlijke stof Chroom-6. Van deze stof is bekend dat het kan leiden tot longkanker.

Vliegbasis Leeuwarden

Zes jaar geleden werd al duidelijk dat ook medewerkers op de vliegbasis in Leeuwarden jarenlang zijn blootgesteld aan deze verf. Uit aanvullend onderzoek van het RIVM blijkt nu dat nog veel meer medewerkers gevaar hebben gelopen. Denk bijvoorbeeld aan chauffeurs die collega's hebben geholpen.

Drie jaar geleden concludeerde het RIVM al dat Defensie verantwoordelijk is voor gezondheidsklachten bij medewerkers die met de verf hebben gewerkt. In dat onderzoek werd alleen gekeken naar medewerkers die ziek waren en hadden gewerkt bij vijf NAVO-depots voor opslag en bij het onderhoud aan Amerikaanse voertuigen.

Ruimere compensatie

Deze medewerkers konden zich melden en hadden recht op compensatie. Aan het einde van vorig jaar hadden zich 900 mensen gemeld. Deze compensatieregeling geldt nu dus voor alle mensen die ooit op een Defensie-locatie met Chroom-6 hebben gewerkt en ziek zijn geworden. Hoeveel dat exact zijn, is nog onduidelijk.

Wat is Chroom-6?

Chroom is in metaal, dat wordt gebruikt voor het verchromen van ijzer. Doel hiervan is om te voorkomen dat het ijzer roest. Lange tijd werd het daarom verwerkt in verf. Vooral in de jaren '70 en '80 werd er veel met deze verf gewerkt bij Defensie, maar ook bij andere organisaties.

Chroom-6 is gevaarlijk voor de gezondheid. Bij het spuiten van deze verf komt de schadelijke stof in de lucht en kan worden ingeademd. Blootstelling aan Chroom-6 kan onder andere leiden tot longkanker en COPD.

(Advertentie)
(Advertentie)