Topkok Jan Smink heeft er zin in: "We mogen weer!"

31 Mei 2021 - 10:32

Vanaf zaterdag mogen restaurants weer mensen binnen ontvangen. De sluitingstijd wordt 22.00 uur. Daarmee komt eindelijk een einde aan een maandenlange lockdown voor cafés, kroegen en restaurants. Jan Smink, kok en eigenaar van restaurant Smink in Wolvega, is erg blij met de beslissing. "We mogen weer!"

Foto: Omrop Fryslân, Aukje de Hoop

Vanaf zaterdag mogen restaurants hun deuren weer openen. Restaurant Smink in Wolvega wacht echter tot woensdag 9 juni, de datum die eerder werd aangehouden door het kabinet. "We hadden onze planning ingesteld op 9 juni", legt Smink uit. "Eerder openen heeft nogal wat voeten in aarde, dus daarom houden we de originele planning aan."

Iedereen moet weer opstarten

Niet alleen Smink en zijn personeel moeten de zaken voorbereiden, ook iedereen daaromheen heeft het momenteel druk. "Onze leveranciers moeten ook alles weer opstarten", geeft Smink als voorbeeld.

Positief blijven is makkelijker gezegd dan gedaan.

Topkok Jan Smink

In de lockdown moesten restauranteigenaren creatief zijn om toch nog wat te verdienen. Ook Smink bedacht een eigen manier om de boel draaiende te houden. "We hebben gezegd: we willen bij de mensen thuis gaan koken. Op die manier hebben we nieuwe gerechten uitgeprobeerd. Die komen nu op de kaart te staan."

Motivatie ver te zoeken

Toch vond de Friese topkok het lastig om de afgelopen tijd de moed er in te houden. "Het lastigste was om zelf gemotiveerd te blijven. Positief blijven is makkelijker gezegd dan gedaan. We hebben zo lang moeten wachten. Gelukkig reserveren mensen nu weer bij ons. Je ziet dat het hard gaat en dat geeft ontzettend veel energie."

Erg dankbaar

De eerste dagen na de opening zit restaurant Smink al vol. "Dat geeft een heerlijk gevoel. Daar zijn we heel dankbaar voor", lacht Smink. "Maar dit hebben we ook wel nodig, want we hebben heel wat in te halen."

Topkok en restauranteigenaar Jan Smink

(Advertentie)
(Advertentie)