Beyers Naudé moet eerst praktische puzzel oplossen voordat leerlingen weer kunnen komen

31 Mei 2021 - 08:40

De middelbare scholen mogen vanaf maandag weer volledig de deuren openen. Wel moeten leerlingen en docenten twee keer per week een coronatest doen. Bij het Beyers Naudé wachten ze echter nog een week. "We willen onze leerlingen graag weer uitnodigen, maar we zitten met een praktische puzzel die we eerst moeten oplossen."

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Het eerste stukje van de puzzel is het monumentale gebouw midden in de Leeuwarder binnenstad. "Het gebouw is meer dan 100 jaar oud. Dat betekent dat de lokalen niet zo groot zijn en de ventilatie ook niet voldoet aan de eisen van deze tijd", vertelt rector Dirk-Jan Dekker. "Daarom willen we de leerlingen nog niet zo dicht bij elkaar zetten om de kans op besmetting te voorkomen."

Het tweede puzzelstukje is dat de ventilatie de komende weken zal worden aangepakt. "We hebben daardoor niet het volledige gebouw tot onze beschikking", legt de rector uit. "Daarom zoeken we nu naar een oplossing."

Mix tussen digitaal en fysiek

Die oplossing is gevonden in de vorm van een mix tussen online en fysieke lessen. "Vooral de leerlingen die achterstanden hebben opgelopen, willen we naar school laten komen. En denk ook aan leerlingen die nog presentaties moeten houden."

Onderwijs is veel meer dan alleen toetsen en cijfers.

Rector Dirk-Jan Dekker

Over de zelftesten is de rector kritisch. "Het is niet verplicht. In de kantine hebben we een loket voor koffie en thee. Daar kunnen leerlingen twee keer per week gratis een zelftest halen. Maar we handhaven er niet op. Er zijn leerlingen en ouders die bezwaren hebben tegen een test, dus daarom zijn er geen sancties. We hebben bovendien de mankracht niet om te controleren."

Een jaar om snel te vergeten

Terugkijkend op het afgelopen jaar kan de rector niet anders dan concluderen dat het een jaar is om snel te vergeten. "Er is zoveel gebeurd en leerlingen hebben enorm veel schade opgelopen. Maar het is afgelopen jaar wel heel duidelijk geworden dat onderwijs veel meer is dan alleen maar toetsen en cijfers. Vooral de sociale en emotionele ontwikkeling van leerlingen staat nu veel meer centraal."

Rector Dirk-Jan Dekker van het Beyers Naudé

(Advertentie)
(Advertentie)