'Kakkers' zorgen voor overlast op terrassen: "Op dat volk zitten we hier niet te wachten"

31 Mei 2021 - 06:37

Er zijn ondernemers in de recreatie- en toerismesector die zorgen hebben over het gedrag van toeristen, nu de coronaregels worden versoepeld. Dat bleek zondag in het nieuwsforum van het radioprogramma Buro de Vries.

Foto: ANP

"Het jaar 2021 kan voor de Friese recreatie- en toerismesector weer een topjaar worden", zegt directeur Albert Hendriks van het toerismebureau Friesland Holland in het programma. Maar er is wel zorg over het gedrag van de toeristen.

Eten wat de pot schaft

Hendriks hoort steeds vaker negatieve geluiden van ondernemers. "We moeten sommigen van die gasten hier bijna wat opvoeden. Het gaat dan vaak om 'kakkers', zeg maar, die zoiets op vakantie in Turkije ook doen. Maar dat kan natuurlijk niet. Ik zeg wel eens: U moet hier eten wat de pot schaft en niet wat u blaft!"

Durk Durksz, Marijke Roskam en Albert Hendriks - Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Luister naar het fragment uit het nieuwsforum van Buro de Vries

Marijke Roskam (PvdA) zat ook in het programma. Ze hoorde van horeca-ondernemers dat asociaal gedrag op de terrassen regelmatig voorkomt en herkent dat. "Fluiten naar de ober", zegt ze, "of knippen met de vingers, dat soort dingen". En sommige gasten dreigen negatieve reviews over het bedrijf op internet te zetten, als de ondernemer er iets van zegt.

Dat soort volk zitten we hier niet op te wachten!

Oud-FNP-wethouder Durk Durksz

Oud-FNP-wethouder Durk Durksz reageerde in het Nijsfoarum scherp: "Zulk volk zitten wij hier niet op te wachten!"

Korte vakanties in Fryslân populair

"Toch is het positief dat mensen hier weer heen willen", zegt Albert Hendriks. Nu er bijvoorbeeld weer negatief nieuws over de vakanties in Griekenland was, merkt Hendriks dat direct in het aantal boekingen voor vakantie naar Fryslân.

Het gaat dan met name om de kortere vakanties. "Mogelijk omdat mensen de optie open willen houden om ook nog naar het buitenland te gaan, als dat veilig genoeg is."

(Advertentie)
(Advertentie)