Geen verdriet, maar liefde op de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden

30 Mei 2021 - 09:13

De één vindt een begraafplaats vreemd, de ander juist verdrietig. Maar een kerkhof kan ook heel mooi zijn, zo moet het Weekend van de Begraafplaats laten zien. Zaterdag was de Noorderbegraafplaats geopend voor iedereen, met als thema liefde.

Liefde op de Noorderbegraafplaats

Verschillende begraafplaatsen in de provincie zijn dit weekeinde geopend voor bezoekers. "Er valt menig traantje bij begrafenissen of als mensen een graf bezoeken. Maar het is ook heel mooi om te zien hoe mensen hun overleden dierbaren herdenken", vertelt Wouter Loef. Hij is regisseur van de begraafplaatsen in de gemeente Leeuwarden.

Normaal worden er verschillende dingen georganiseerd in het speciale weekend. "Dit jaar hebben we vanwege corona meer afstand genomen en een wandeltocht uitgezet. Aan de hand van een plattegrond kunnen mensen een aantal graven bezoeken."

Foto: Omrop Fryslân, Jantine Stoffers

Daarin moet vooral de liefde naar voren komen. Door mensen bij graven langs te leiden die te maken hebben met bijvoorbeeld kunst of eten, willen ze dat laten zien. "Op die manier proberen we te zorgen dat mensen iets anders naar een begraafplaats kijken", zegt Loef.

Volgens Loef kan een begraafplaats namelijk ook een hele mooie plek zijn. "Het allermooiste vind ik het contact met de mensen op de begraafplaats, zowel de uitvaartverzorgers als de nabestaanden." Vooral het contact met nabestaanden die een graf uitzoeken, vindt hij fijn. "Je hebt dan toch een klik met die mensen. Dan heb je het niet over de dood, maar over een mooi verhaal maken met elkaar."

Verslaggever Jantine Stoffers op de Noorderbegraafplaats

(Advertentie)
(Advertentie)