Friese vrijwilligers stropen de mouwen op voor NLdoet

Op allerhande locaties in de provincie stropen vrijwilligers vrijdag en zaterdag de handen uit de mouwen, in het kader van NLdoet: de grote vrijwilligersactie van het Oranje Fonds. Doel is om zoveel mogelijk mensen er toe te zetten eens te helpen op plaatsen waar daar behoefte aan is. Normaal is de actie in maart, maar vanwege de coronasituatie is het een paar maanden uitgesteld. In Drachten en Stiens waren ze maar wat blij met wat extra steun.
"We zetten dieren op een muur, het moet een levendig tafereel worden"
Bij Dierenambulance Zuid Oost Friesland mocht er wel wat gebeuren aan het gebouw, zegt beeldhouwer Anne Woudwijk, die beschermheer van de dierenambulance is. "Dit gebouw is aan onderhoud toe, bij het dak en aan de binnenkant."
Verslaggever Jantine Weidenaar bij Dierenambulance Zuid Oost Friesland
Binnen wordt speciaal een muur beschilderd. "Er zijn negen kunstenaars die meedoen. Sommigen schetsen eerst wat, anderen beginnen gewoon. We zetten dieren op een muur, het moet een levendig tafereel worden. Het was niet moeilijk om kunstenaars te vinden, dat lukte zo." De vraag was om dieren te schilderen die de dierenambulance helpt, zoals honden en katten.

Opfleuren

Voorzitter Bernardette Hendriks is ontzettend blij met het initiatief. "Het NLdoet-idee komt bij een collega vandaan, die had het idee om samen met elkaar het gebouw op te fleuren. De kozijnen aan de buitenkant worden ook gedaan in de kleuren van de dierenambulance. Het is mooi dat zoiets kan."
Kunstenaars zijn de hele dag bezig in Drachten
Bij kinderboerderij Doniastate in Stiens is een groep vrijwilligers bezig om 80 kuub aan houtsnippers naar het Kabouterbos te verplaatsen. Eigenaar Jeroen Wijnand: "Het was zo'n vreemd jaar. We moesten nadenken of NLdoet nog wel door kon gaan. Het was een hele organisatie, maar we hebben het toch gered om 40 vrijwilligers bij elkaar te krijgen. Het kabouterbos had de prioriteit om op te pakken, het is voor ons een grote publiekstrekker."

"Prachtige start"

Doniastate biedt een werkplaats aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Met steun van begeleiders helpen de vrijwilligers in de horeca, dierverzorging en het groen. De NLdoet-actie is volgens Wijnand een groot feest. "Maar ook keihard werken, want die bult snippers moet er vandaan. We zijn ook in de groentetuin aan het planten en de volière mooi aan het maken. We zijn op diverse locaties tegelijkertijd bezig. Na zo'n slecht jaar is dit weer een prachtige start."
Nldoet is een nieuw begin bij kinderboerderij Doniastate in Stiens