GGD roept op om door te zetten met testen, om zicht op virus te houden

Het is de vijfde week met dalende besmettingscijfers op rij en in die vijf weken is het aantal coronabesmettingen in Fryslân meer dan gehalveerd. De daling geldt voor alle leeftijdsgroepen. "Ik denk dat het niet lang duurt voordat we een risiconiveau naar beneden kunnen," zo verwacht Margreet de Graaf van GGD Fryslân. "Maar goed, van 'zeer ernstig' naar 'ernstig' is nog steeds niet goed natuurlijk."
© Shutterstock.com (Horth Rasur)
De Graaf noemt het lagere aantal besmettingen 'hartstikke mooi.' Toch hoopt ze wel dat iedereen niet meteen denkt dat het nu veilig is. "Mensen moeten alert blijven, helemaal als ze nog niet gevaccineerd zijn."

Blijf testen

Afgelopen week hebben 7.227 Friezen zich bij de GGD laten testen, dat is het laatste aantal sinds halverwege februari. "Wij hopen ook dat mensen zich laten blijven testen. Dan houden we ook zicht op het virus. Ook om te zien of je net nog kunt krijgen en anderen aan kunt steken. En om te zien of er bijvoorbeeld ieder jaar een vaccinatieronde nodig is. En hoe lang een vaccin werkt. Zoiets kun je alleen met cijfers zeggen, dus: als mensen zich laten testen."
Belangrijk bij het dalende aantal besmettingen is ook de vaccinatie. "We zitten nu op zo'n 250.000 gevaccineerde Friezen, plus misschien nog wel 100.00 mensen die door ziekenhuizen en dokters zijn geprikt. De opkomst op de Waddeneilanden was heel goed, hoger dan 80 procent." Vorige week hebben 33.795 Friezen een vaccin van de GGD gekregen.
Margreet de Graaf van GGD Fryslân
GGD Fryslân zet nu ook een vaccinatiebus in, die eerst naar Harlingen, Noardeast-Fryslân en Weststellingwerf gaat rijden. "De bus is bedoeld voor 65-plussers die nog geen vaccinatie hebben gehad omdat ze bijvoorbeeld thuis zijn gebleven. Je kunt er alleen terecht met een uitnodiging van het RIVM, niet met een uitnodiging van de huisarts. Je hoeft geen afspraak te maken, maar kunt gewoon langs komen."

"Mensenwerk"

Op sommige locaties in het land blijkt dat er mensen zijn die agressief worden of voordringen. "We maken het wel mee, maar gelukkig is het grootste deel van de mensen alleen maar blij. Maar wij kunnen niet controleren of mensen wel een medische indicatie hebben en wij versturen ook geen uitnodigingen. Het blijft mensenwerk, we kunnen het niet aan iemands ogen zien wanneer hij of zij aan de beurt is."