Johan de Jong maakte ons 36 jaar lang enthousiast voor natuur: eregast in Op & Ut

28 Mei 2021 - 06:25

"Mijn bedoeling was om de mensen enthousiast te krijgen voor de natuur." Johan de Jong (80) is zo'n 36 jaar vaste medewerker geweest bij Omrop Fryslân. Hij hield de luisteraars elke week op de hoogte van het nieuws uit de natuur, met bijzondere waarnemingen en het gedrag van allerlei vogels. Als eregast is De Jong zaterdag voor het laatst te horen en te zien in een speciale uitzending van Op & Ut.

"In de tuin is altijd wat te beleven"

Johan de Jong was op 18 augustus 1984 voor het eerst te horen op de Friese radio, in een reportage over zijn kerkuilen die in gevangenschap eieren gelegd hadden. Dat was nog nooit eerder ergens gebeurd. De Jong hield eerst op de zolder van het Drachtster Lyceum en later thuis een paar uilen. De reportage was het begin van een natuurrubriek die elke week op de radio was te horen.

Biologieleraar

Hij was biologieleraar op het Drachtster Lyceum en vond het (en vindt het nog altijd) in zijn dagelijks werk heel belangrijk om jong en oud de liefde voor dieren en planten bij te brengen. "Dan begin ik altijd bij de tuin, wat zie je om je eigen huis. Het is heel belangrijk dat ze hun ogen open hebben. Dan is er zoveel te beleven."

Foto: Omrop Fryslân

Verslaggevers van Omrop Fryslân gingen vaak met Johan op pad, op zoek naar bijzondere verhalen uit de natuur. Vanaf het begin van Op & Ut had Johan de Jong elke week een populaire natuurrubriek op de radio. Bijna iedereen kent hem.

Friese vogels

Johan wordt bijna dagelijks gebeld door mensen die een bijzondere waarneming in de natuur hebben gedaan. Bijzonder is ook dat Johan van alle vogels in onze provincie de Friese naam weet.

Op 29 mei schuift Johan de Jong voor de laatste keer als vaste gast aan in Op & Ut. De dag van het afscheid zullen we niet geruisloos voorbij laten gaan. Drie uur lang is hij de eregast in een radio- en tv-uitzending, met als centraal thema de natuur waar hij zo van houdt.

Met speciale gasten, een quiz met de luisteraars, reportages uit het archief en het ophalen van herinneringen zal het programma een ode aan Johan worden. Op & Ut is zaterdag 29 mei van 09.00 tot 12.00 uur.

Kerkuilen

Op het gebied van kerkuilen is Johan de Jong dé landelijke autoriteit. Hij heeft vier boeken geschreven over zijn lievelingsvogel en is zowel nationaal als internationaal onderscheiden voor zijn onderzoek en inzet voor de kerkuil. Al meer dan 50 jaar is hij het boegbeeld van de Friese, en later ook Nederlandse, kerkuilenwerkgroep.

In 1979 woonden er in Nederland nog maar 100 broedpaartjes. Onder leiding van Johan de Jong zette een groeiend aantal vrijwilligers zich in voor de bescherming van de kerkuil. Op dit moment broeden er een paar duizend paartjes in ons land. Zonder de inzet van Johan de Jong was de kerkuil zo goed als uitgestorven geweest in Nederland.

Luister naar de eerste reportage met Johan de Jong van 18 augustus 1984. De verslaggever is Marten van Kammen.

(Advertentie)
(Advertentie)