Gemeente Heerenveen: miljoenentekort dreigt, maar Thialf blijft overeind

28 Mei 2021 - 06:23

Als er niets verandert, loopt het financiële tekort van de gemeente Heerenveen de komende jaren op naar acht miljoen euro. Dat meldt de gemeente. Om volgend jaar zwarte cijfers te kunnen schrijven moet de gemeente maar liefst 5,8 miljoen euro ombuigen.

Foto: ANP

De financiën staan onder druk, zegt wethouder Hedwich Rinkes. "Alle inwoners van de gemeente zullen merken dat de gemeente moet bezuinigen. Het is niet leuk, maar ons huishoudboekje moet wel op orde."

Volgens de wethouder komt er onvoldoende geld uit Den Haag. "De kosten in de Jeugdzorg en de Wmo stijgen. Dat kan lang niet worden betaald met wat we daarvoor van het Rijk krijgen." Rinkes heeft daarom conceptbegrotingen voor 2023 en 2024 gemaakt met een financieel gat van anderhalf miljoen. De wethouder rekent erop dat het nieuwe kabinet de uitkering aan de gemeente verhoogt. Als dat niet gebeurt zal de gemeente de komende jaren nog meer moeten bezuinigen.

Pijnlijke bezuinigingen

Het college komt nu met bezuinigingsvoorstellen, maar er komt wel geld vrij voor Thialf. In 2022 zou de gemeente minimaal 200.000 euro op tafel moeten leggen, en vanaf 2023 400.000 euro. Eerder concludeerde een onderzoekscommissie dat Thialf niet overeind te houden is zonder steun van de overheid. Het provinciebestuur heeft al gezegd bereid te zijn om te betalen. Wethouder Rinkes voegt eraan toe dat ze hoopt dat ook het Rijk bijdraagt aan Thialf. "Het ijsstadion is een voorziening voor heel Nederland. Het is dan niet redelijk dat alleen Heerenveen en Fryslân ervoor opdraaien."

It histoaryske bestjoerssintrum fan de gemeente Hearrenfean - Foto: Omrop Fryslân

Burgemeester en wethouders hebben nu meerdere plannen bedacht om geld te besparen. Dit zijn er enkele:

 • Parkeerbelasting omhoog
  Parkeren in Heerenveen wordt duurder, voor bezoekers en inwoners. Bovendien zou er 's avonds voor het parkeren betaald moeten worden.
 • Onroerendezaakbelasting omhoog
  Het tarief voor de belangrijkste gemeentelijke belasting gaat met 7,5% omhoog. Dit kost een gemiddelde huizenbezitter een paar tientjes per jaar.
 • Snijden in het aantal ambtenaren
  De gemeente wil het aantal formatieplekken bij de gemeente met 10 terugbrengen door efficiënter te werken.
 • Bezuinigen op cultuur
  De culturele instellingen moeten tezamen 2 ton bezuinigen door meer samen te werken en efficiënter te werken.
 • Bomen minder vaak snoeien
  Nu worden bomen in de gemeente eens in de drie jaar onderhouden. Dat zou ook wel naar eens per vijf jaar kunnen.
 • Straatverlichting niet meer schoonmaken
  Om de zoveel tijden wordt de openbare verlichting schoongemaakt. Algen en aanslag worden van de masten afgehaald. Dat hoeft niet als het vuil niet van invloed op het licht is.
 • Minder vaak strooien
  In de begroting is geld opgenomen voor 30 strooibeurten in een winterseizoen, maar gezien de zachte winters van de afgelopen jaren, en de kans dat dit weerbeeld doorzet, zouden dat ook 20 strooibeurten kunnen worden.
 • Fontein weghalen
  De fontein aan de Lindegracht zou weggehaald kunnen worden, of eventueel uitgezet. De fontein kost nu ieder jaar een paar duizend euro.

De wethouder denkt niet dat de voorstellen die nu worden gedaan, voldoende zijn. "We hopen dat het Rijk met een hogere bijdrage voor het sociaal domein komt, maar daar kunnen we nu niet vanuit gaan. De kans bestaat dat we over enige tijd meer moeten bezuinigen".

Verslaggever Onno Falkena in gesprek met wethouder Hedwich Rinkes

Trefwoorden: 
Heerenveen tekort Thialf
(Advertentie)
(Advertentie)