Hoofdverdachten ontkennen rol in wapenhandelzaak Oosterwolde

27 Mei 2021 - 12:45

De 35-jarige hoofdverdachte uit Oosterwolde en zijn rechterhand ontkennen een rol te spelen in de grote drugs- en wapenhandelzaak, waar de rechtbank al anderhalve week mee bezig is. Het gaat om de zaak 'Ultegra', een bende die vanuit een kringloopwinkel in Oosterwolde werkte en waarbij 14 verdachten zijn opgepakt.

Hoofdverdachten ontkennen yn Easterwalde

Voor de twee grootste verdachten zijn ook twee dagen uitgetrokken. De rechtbank heeft donderdagochtend diverse wapentransporten van de bende doorgenomen. De bende haalde de meeste wapens uit Kroatië en verkocht ze weer door naar België.

Ontkennen

De hoofdverdachte uit Oosterwolde houdt echter vol dat hij geen grote rol speelt in de handel: "Ik had niets te maken met wapens, het enige wat ik gedaan heb is bemiddelen," zo verklaarde hij.

Ook de rechterhand van de man, een Sloveen, wil niet toegeven. Hij beroept zich op zijn zwijgrecht en als hij wel wat zegt, is het dat het voorgelegde onwaar is of dat het anders zit.

Cruciale boodschappentas

Een belangrijke rol speelde donderdagochtend echter een boodschappentas. De recherche heeft in samenwerking met de Belgische politie een inval gedaan in Antwerpen. Daar zijn naast wapens ook vijf handgranaten gevonden in een opmerkelijke boodschappentas: een jubileumtas die uitgegeven is met het 95-jarig bestaan van Poiesz Supermarkten. En van de hoofdverdachte zit een foto in het dossier met precies zo'n zelfde tas.

Dat is wel heel toevallig, stelt de rechtbank. De verdachte zelf verklaart echter: dat zal wel zo zijn, maar ik heb er niets mee te maken.

Wat is de zaak Ultegra?

De zaak Ultegra gaat om internationale wapenhandel en internationale drugshandel. Een bende haalde wapens uit Oost-Europa, die in Nederland en België werden verhandeld. Justitie deed eind februari op 17 verschillende plekken invallen in Noord-Nederland. Bij de zoekacties vond de politie onder andere Kalasjnikovs, maar ook andere zware wapens en drugs. Het hoofdkantoor van de bende was volgens het OM de kringloopwinkel in Oosterwolde.

Op 1 juni komt het Openbaar Ministerie met een eis. De uitspraak zal op 29 juli zijn.

Advocaat

Volgens advocaat Sonny Jansen kunnen de rechters het verweer van zijn cliënt nog niet goed pareren. "Ik heb het idee dat het niet lukt om hem of de andere verdachte klem te zetten," zegt Jansen. "Er zijn geen concrete aanwijzingen dat hij de spil is, dat hij zijdelings erbij betrokken kan zijn daar doet hij niet onduidelijk over."

Volgens de advocaat belicht justitie slechts één kant. "Er zit meer dan één kant aan het verhaal. Er zijn kennelijk andere connecties en andere personen betrokken, die niet direct uit het dossier naar boven kwamen."

Advocaat Sonny Jansen

Kringloopbende

Een kringloopwinkel in Oosterwolde was volgens justitie het hoofdkantoor van de bende, die internationaal opereerde. De verdachten zijn vorig jaar in februari opgepakt. De politie deed 17 invallen op diverse locaties. De groep wordt verdacht van allerhande feiten, zoals wapenhandel, fraude, oplichting, verduistering. De hoofdverdachte wordt ook mensenhandel verweten, omdat hij mensen om zich heen uitbuitte.

De hoofdverdachte was bendeleider: hij dwong respect af door geweld te gebruiken. De man werkte eerst vanuit zijn eigen huis, maar vanaf 2019 in de kringloopwinkel. De bende gebruikte geheimtaal voor wapens: zo was een handgranaat een 'appel.'

(Advertentie)
(Advertentie)