Dalstra Reizen kijkt vooruit: "60-plussers hebben weer vertrouwen in vakantie"

27 Mei 2021 - 10:24

Vervoersbedrijf Dalstra Reizen uit Surhuisterveen werd op 22 september vorig jaar failliet verklaard door de rechtbank. Het is een van de bekendste Friese bedrijven die getroffen is door het coronavirus. Maar in oktober werd bekend dat er een doorstart zou komen en nu er versoepelingen aan komen, zijn de eerste boekingen voor vakantiereizen weer binnen.

Johan Dalstra - Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

"Het lijkt veel positiever dan in september," zegt directeur Johan Dalstra opgelucht. "Mensen hebben er vertrouwen in dat ze binnenkort weer naar Duitsland en Oostenrijk kunnen. De 60-plussers, waar wij veel voor werken, vormen ook de categorie die al gevaccineerd is. Zij verwachten dat het straks weer kan: men durft het weer aan."

Directeur Johan Dalstra

Deze groep is vorig jaar ook niet op vakantie geweest, zegt Dalstra. "Dus zij willen eropuit. Met name in juli en augustus willen de mensen weer op reis."

Scholen

Ook komen er meer aanvragen vanuit het onderwijs. "Op dit moment trekken de schoolreisjes weer aan, omdat de attractieparken weer open zijn. Er waren nog wel wat ritjes, zoals gymnastiekvervoer en zwemlesrijden. Maar we hebben hoofdzakelijk stilgestaan in de afgelopen tijd."

Risicokleuren van landen

Dalstra houdt de reisadviezen van het kabinet goed in de gaten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft landen een kleurcode: veilige landen zijn groen of geel, landen met een hoger risico oranje of zelfs groen. "Maar er komen versoepelingen aan, dus het lijkt positief," zegt Dalstra. "De accommodaties staan ook al meer dan een jaar stil, dus ook zij willen graag weer mensen ontvangen."

Je bent wel voorzichtig na een faillissement, maar je moet de toekomst maar positief tegemoet gaan. We willen graag terug naar het oude niveau.

Directeur Johan Dalstra

Eerder had het bedrijf veel personeel. Dat is nu wel anders. Alleen Johan Dalstra en zijn ouders zijn nog over. "We hadden natuurlijk eerder gehoopt dat er meer mogelijk was. Maar nu zie je minstens weer een lichtpuntje aan het einde van de tunnel."

Dalstra durft zelfs weifelend te denken aan het weer inhuren van personeel. "We moeten wel zien hoe snel het allemaal gaat en wat er mag. Je bent wel voorzichtig na een faillissement, maar je moet de toekomst maar positief tegemoet gaan. We willen graag terug naar het oude niveau.."

Wil je weten naar welke landen je op dit moment op vakantie mag, kijk dan hier naar de kaart met kleurcodes en hier naar de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

(Advertentie)
(Advertentie)