Burgemeester denkt aan hekken om Prinsentuin na gedoe op Koningsdag

27 Mei 2021 - 08:40

Burgemeester Sybrand Buma vindt dat er nagedacht moet worden over het terugbrengen van de hekken, die eerder om het Leeuwarder stadspark Prinsentuin stonden. Dat zei hij in een raadsvergadering over de situatie op Koningsdag Toen was het zo druk in het park, dat agenten moesten ingrijpen. Nadat er met flessen gegooid werd, trok de politie zich terug.

Kijk hier naar beelden van Koningsdag:

De gemeente werd overvallen door de drukte in de Prinsentuin, zei de burgemeester. Het weer was beter dan verwacht, en daardoor kwamer er meer mensen.

Op het moment dat de politie in wilde grijpen, omdat mensen zich niet hielden aan de coronaregels, ontstond er een dreigende situatie. Om escalatie te voorkomen, heeft de politie zich toen teruggetrokken.

Moet de Prinsentuin een jachthaven blijven?

Buma vindt dat de gemeenteraad na moet denken over de functie van de Prinsentuin. "Het is nu een wandelgebied, het is een jachthaven, er zit een restaurant en er wonen mensen tegenover. Zijn dat functies die bij elkaar passen? Dat moet je je wel afvragen."

Hij maakt zich vooral zorgen over de vaartoeristen. "We zeggen: 'kom mooi in het centrum liggen met je boot', maar we zeggen niet dat je die nacht niet slaapt. Dat kan niet."

Rellerij Cambuurfeest was 'helemaal anders'

De situatie met Koningsdag in de Prinsentuin was niet te vergelijken met de rellerij op het Zaailand, een paar dagen later, zei de burgemeester in de raad.

Bij de huldiging van Cambuur, op 1 mei, kwam het tot rellen tussen supporters en de politie. Agenten hebben het plein toen ontruimd.

Zo escaleerde de situatie op het Zaailand

Bij het ingrijpen werd met stenen, stoelen en fakkels gegooid. Een agent moest met een hoofdwond naar het ziekenhuis, Hij heeft er een litteken aan overgehouden.

Er zijn intussen acht mensen aangehouden voor de rellen.

Volgens Buma escaleerde de situatie op het Zaailand omdat supporters de politie bekogelden met vuurwerk. Daarop is ingegrepen.

In de Prinsentuin was de situatie helemaal anders, zegt de burgemeester. "Het park liep leeg toen wij aangaven dat het ontruimd zou gaan worden. Tien minuten later was het leeg."

'Afsluiten gaat heel ver'

Eerder stonden er hekken om de Prinsentuin, maar die zijn weggehaald om het park een open karakter te geven. Buma denkt erover om de hekken weer terug te plaatsen.

De raad moet daar over nadenken, zegt hij. "Afsluiten gaat heel ver, maar je moet er wel over praten."

De hekken die er eerder stonden, zijn er nog, zegt Buma. Ze liggen in de opslag.

(Advertentie)
(Advertentie)