Bewoners ontevreden over Veenweideprogramma: "Weer onderzoek en uitstel"

27 Mei 2021 - 07:06

Stop met onderzoek doen naar compensatie voor schadegevallen in het veenweidegebied, maar kom met een oplossing. Die oproep komt van de bewonersgroep in het gebied.

Woensdag stemden Provinciale Staten in met het Veenweideprogramma:

"Gedeputeerde Douwe Hoogland zei dat er nog meer onderzoek nodig is. Dat is de kramp van overheden: meer onderzoek en uitstel. De zittende macht is niet echt bereid om stappen te zetten", zegt voorzitter van de bewonersgroep Leonhard Beijderwellen.

Woensdag stemde ook Provinciale Staten in met het Veenweideprogramma van de provincie. Daarin staat omschreven hoe de problemen in dat gebied moeten worden aangepakt.

"Er was veel aandacht voor de funderingsproblematiek, dat is goed. Maar ik ben bang dat de woorden praktisch niets opleveren voor ons," vertelt Beijderwellen. "Er was een mogelijkheid om daden te laten zien: de motie van de ChristenUnie. Maar die gaat het niet worden, dus we zijn hier niet mee geholpen. Er moet veel meer gebeuren met dit urgente probleem."

Opnieuw onderzoek

Huizen verzakken door funderingsschade, ontstaan door een laag waterpeil. Bewoners strijden al jaren om compensatie, maar ook nu komt die er niet. In plaats daarvan komt er een funderingstafel waar alle partijen aan zitten, die dan weer onderzoek moeten doen naar de schade. "In sommige gevallen kan een huis instorten, in andere gevallen gaat een bedrijfsvoering naar de maan. Of het pensioen van de mensen. Men is goedwillend, maar hoe dit onderzoek uitpakt is weer volledig onzeker," stelt Beijderwellen.

Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

Leonhard Beijderwellen, voorzitter van de bewonersgroep

(Advertentie)
(Advertentie)