Weer geen Friezen in EK-selectie: "Ik heb de volgende Friese international nog niet gezien"

Bondscoach Frank de Boer is woensdag met zijn definitieve selectie gekomen voor het EK voetbal. Het mag geen verrassing zijn dat er geen Friezen bij de 26 namen zitten die De Boer heeft doorgegeven aan de voetbalbond UEFA.
Frank de Boer © ANP
Dat Fryslân op voetbalgebied niet meedoet met de grote jongens, blijkt ook uit het computerspelletje FIFA. Daarin krijgen alle voetballers punten, afhankelijk van hoe goed ze zijn. Analisten hebben nu van alle spelers uit de afgelopen tien jaar uitgezocht uit welke provincie ze komen. Van alle provincies zijn daarna de punten opgeteld van de beste elf spelers.
Zeeland kwam niet eens tot elf spelers, maar van alle andere provincies eindigde Fryslân stijf onderaan. We vroegen aan diverse deskundigen hoe dat nu precies kan, en wat er moet gebeuren om in 2040 een Fries in de WK-selectie te krijgen.

Foppe de Haan (oud-trainer SC Heerenveen, twee keer Europees kampioen met Jong Oranje, Europees kampioen met de Oranje vrouwen)

"Het aantal Friese voetballers is niet zo groot in vergelijking met de populaties in het Westen. Dus toeval speelt hier voor voetballers in Fryslân een grotere rol. Je kan een keer geluk hebben, dan kom je door de jeugdselecties.
Misschien worden talenten hier ook wel te snel afgeserveerd. Je kan ook zeggen: we moeten meer tijd in ze investeren. Niet zo snel zeggen dat ze niet goed genoeg zijn.
© Orange Pictures
Waarom het bij de vrouwen met drie internationals op dit moment wel lukt? Er zijn natuurlijk veel minder vrouwen die voetballen, dus als je goed bent - zoals Sherida Spitse - dan steek je er veel eerder bovenuit. Nu is Sherida wel echt heel goed, maar bij de vrouwen gaat het sneller als je goed bent.
Een Fries op het WK 2040? Dan moet voetbal hier nog populairder worden. Dan moet je jeugdopleidingen beter maken, niet alleen bij de profclubs, maar over de hele breedte. Dus ook bij amateurverenigingen. En betere jeugdtrainers aan het werk zetten, die met de jeugd aan de slag gaan. Kijk, vandaag of morgen zal er zeker weer een Friese international op de velden lopen, maar ik heb hem nog niet gezien."

Johan Zuidema (voetballer SC Cambuur, FC Twente, Ajax, 2 interlands voor Oranje):

"Ik heb twee keer in het Nederlands elftal gespeeld, tegen België en West-Duitsland. Dat was in 1975. Tegen Italië heb ik nog een keer op de bank gezeten. In mijn tijd was het heel anders dan nu. De jongens uit het westen van het land zijn veel brutaler. Als die niet bij de selectie zaten, dan bellen ze zelf met de KNVB dat ze nog niets hadden gehoord. Ze praatten zichzelf er wel in. Terwijl ik vind dat je gewoon op kwaliteit moet selecteren.
Johan Zuidema in Oranje (vijfde van links) © ANP Foto
Het was geweldig om mee te maken. Met al die vedettes van Ajax en Feyenoord als Ruud Krol, Wim Suurbier, Rob Rensenbrink en Willem van Hanegem. Ik voetbalde in die tijd bij FC Twente, dat was toen ook maar een boerenploegje. Het was best moeilijk om daar wat tussen te komen, maar ik ging mijn eigen gang en kon goed opschieten met Krol en Ruud Geels."

Michel Vlap (laatste Fries in Jong Oranje, 3 duels als jeugdinternational):

"Ik wil nog altijd het grote Oranje halen. Dat is altijd mijn droom geweest en die ambitie moet je houden. Maar dan moet je het wel laten zien met goals en assists.
Ik heb het zelf ook gemerkt, als je als enige Fries binnenkomt bij elftallen van Oranje. Jongens uit de Randstad spelen vaak al jaren met elkaar, die kennen elkaar, worden misschien wat sneller volwassen. Dat merk je als je binnenkomt. Friese jongens kijken wat vaker de kat uit de boom.
Van de tien spelers uit de jeugdopleiding van Ajax worden er misschien acht prof. Daarbij zitten dan wellicht één of twee internationals. Bij de opleiding van Cambuur of Heerenveen haalt misschien één op de tien een niveau waar je prof mee kan worden. En dan zijn ze nog geen international.
Michel Vlap in actie voor Jong Oranje © Orange Pictures
Bovendien hebben sommige amateurclubs in het westen, zoals Zeeburgia, een hele goede jeugdopleiding. Dat heb je bij ons eigenlijk niet. Dat draagt er allemaal aan bij dat het wel moeilijker is om als Fries het grote Oranje te halen.
Als je goed genoeg bent, ook als Fries, haal je het. Maar de kans dat je goed genoeg wordt, is in Fryslân minder groot dan ergens anders denk ik."

Jan Kromkamp (geboren in Makkinga, 11 interlands)

"Het was voor mij een enorm grote eer om in Oranje te spelen. Door het Nederlands elftal te halen heb je het maximale uit je carrière gehaald. Daar moet je tevreden mee zijn.
Jan Kromkamp op een training van Oranje © ANP Foto
Hoe het kan dat andere Friezen het niet redden? Geen idee. Het is ook een enorm kleine kans. We hebben een prachtige provincie, maar we hebben niet echt grote steden. Hoe minder mensen, hoe minder groot de kans. Ik heb laatst in Voetbaldroom gezien dat van de 600 kinderen bij Sparta, maar twee procent profvoetballer wordt.
Maar het heeft er denk ik ook mee te maken dat er in Fryslân minder pleintjes zijn dan in de Randstad. Mensen in de steden worden denk ik ook meer getriggerd om het beste in jezelf naar boven te halen."

Dit zijn de beste elf van Fryslân (uit de afgelopen tien jaar van het computerspel FIFA):

Jelle ten Rouwelaar (Joure); Joris Voest (Terschelling), Willem Huizing (Drachten), Jan Kromkamp (Makkinga), Pelé van Anholt (Sneek); Geert Arend Roorda (Heerenveen), Mark Diemers (Leeuwarden), Marco van der Heide (Drachten); Michel Vlap (Sneek), Oebele Schokker (Heerenveen), Arjen van der Heide (Heerenveen).