College wil azc in Balk definitief sluiten: 'niet genoeg draagvlak'

26 Mei 2021 - 15:30

Het asielzoekerscentrum in Balk blijft er niet langer, als het aan het college van De Fryske Marren ligt. Er is geen draagvlak voor, concluderen burgemeester en wethouders.

Het college houdt vast aan het sluiten van het azc:

Het azc in Balk staat er sinds 2016. De inwoners zijn in die periode positiever geworden over het azc. Toen bekend werd dat het azc met ingang van september 2021 zou sluiten, was er een groep bewoners die graag wilde dat het langer open zou blijven. Ze vonden het een verrijking voor het dorp.

Verzoek COA: langer open

Ook het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vroeg de gemeente of het azc langer kon openblijven, zodat ze die tijd konden gebruiken om andere locaties in Fryslân te zoeken.

Maar volgens het college van De Fryske Marren is daar dus niet genoeg draagvlak voor.

Burgemeester: afspraak nakomen

"Het azc heeft de afgelopen jaren een mooie plek gekregen in de Balkster gemeenschap", zegt burgemeester Fred Veenstra. "Maar uit het draagvlakonderzoek blijkt dat er geen overtuigend draagvlak is voor verlenging. Inwoners verwachten dat de gemeente zich aan de eerder afgesproken 5 jaar houdt. Wij willen onze afspraak nakomen en zullen de gemeenteraad voorstellen om de periode niet te verlengen."

Het azc in Balk - Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Het voorgenomen plan van het college zorgt ervoor dat het COA moet 'puzzelen', zegt woordvoerder Jacqueline Engbers van het orgaan. Het is wel zo dat Fryslân niet de locatie is met de minste azc's. Onze provincie loopt niet. In de gemeente Leeuwarden wordt nog gezocht naar een locatie voor een nieuw asielzoekerscentrum.

Van de deelnemers aan het onderzoek is 38% (sterk) tegen de verlenging en 44% (sterk) voor de verlenging.

Bij de mensen die dicht bij het azc wonen, is het draagvlak minder. Daarvan is 62% (sterk) tegen de verlenging en 29% (sterk) voor.

Aan het onderzoek hebben 826 adressen meegedaan. In totaal zijn er 2.495 adressen in Balk.

Waar moeten de bewoners nu naar toe?

Corina Deekens van COA Regio Noord legt uit dat er nu voor elk gezin of ieder individu onderzocht wordt wanneer ze weg moeten en waar ze naar toe verhuizen. "Er zitten mensen met een vergunning die eigenlijk zouden moeten uitstromen naar een woning in een gemeente in Nederland. Maar er is ook krapte op de woningmarkt, dus er zullen ook weer mensen naar een ander azc moeten. Dat kan door heel Nederland zijn."

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Het COA zat dus niet per se te wachten op een dergelijk besluit van de gemeente. "Wij zijn toch op zoek naar plekken voor asielzoekers. Bij ons zitten dus veel vergunninghouders. Ze horen eigenlijk bij gemeenten in woningen, maar daar worstelen gemeenten ook mee. Dus we konden die 500 plekken voor twee jaar nog goed gebruiken."

Corina Deekens van COA Regio Noord

Bang voor moeilijke tijd

Egbert en Lolke Kroes hebben in maart een petitie opengesteld, omdat ze vinden dat het azc langer open moet blijven. "We zijn erg teleurgesteld, met name omdat we zien naar de mensen die er zitten. Ook de kinderen. Er komt een lastige tijd voor hen aan, want zij moeten toch een plek vinden in een tijd van procedures en vertragingen."

De gemeente ging misschien in gedachten uit van een grotere meerderheid, zeggen de mannen. "Maar het blijkt wel dat er meer draagvlak is dan toen hier net een azc kwam. Dus je kunt ook denken: het ontwikkelt zich positief, we zijn meer open geworden voor andere culturen, het azc heeft een bijdrage geleverd aan de gemeenschap. Als je bewoners treft, zeggen ze: we willen gewoon in Balk blijven. Ik hoop niet dat ze straks weer van azc naar azc moeten."

Egbert en Lolke Kroes

De gemeenteraad bespreekt op 23 juni het voorstel van het college om het azc definitief te sluiten.

(Advertentie)
(Advertentie)