Dockinga College met tegenzin open: "Niet helemaal van harte"

25 Mei 2021 - 20:45

Over minder dan een week mag het voortgezet onderwijs weer volledig open, maar voor de leiding van het Dockinga Collega had dat niet gehoeven. Het schooljaar duurt niet lang meer en bovendien is op de school alles ingericht op de online werkwijze. Maar het moet van de minister. "Dus het gaat niet helemaal van harte, maar we gaan het zo goed mogelijk organiseren," zegt bestuurder Geert van Lonkhuyzen.

Bestuurder Geert van Lonkhuyzen van het Dockinga College - Foto: Omrop Fryslân

"Wij hadden liever gezien dat we nog wat meer ruimte hadden gekregen voor eigen beleid," legt Van Lonkhuyzen uit, die dagelijks bestuurder van het Dockinga College in Dokkum en de Inspecteur Boelensschool op Schiermonnikoog is. "Maar de minister is klip en klaar en zei: het moet."

De minister besloot anders

De scholen zullen netjes doen wat de minister van hen vraagt. "We zijn bezig om een pandemie de wereld uit te krijgen. Daarin moet de overheid ook wel eens een impopulaire maatregel nemen. Dit is er zo een," zegt Van Lonkhuyzen. "Wij zullen ons als school zo goed mogelijk schikken. Wij zullen ervoor zorgen dat we de scholen weer gaan openstellen voor de leerlingen."

Laatste stukje voor de zomer

Het gaat eigenlijk niet eens meer om zes weken onderwijs, legt de bestuurder uit. "Juist daarom hadden wij liever doorgewerkt op de manier zoals we dat op dit moment doen. Dat gaat best goed met een combinatie van fysiek en digitaal onderwijs. Er zijn intussen grotere groepen docenten die al een vaccinatie hebben gehad, maar andere nog niet. Onder hen is ook een groep die het nog niet eens voor zichzelf vervelend vinden, maar bijvoorbeeld ook voor kwetsbare huisgenoten of familieleden. Zij willen daarom niet te veel risico lopen."

Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Als een docent echt niet voor de klas wil, probeert Van Lonkhuyzen 'maatwerk' te leveren, zo zegt hij. "Om enerzijds de veiligheid van de docent te waarborgen en anderzijds de voortgang van het onderwijsproces voor de leerlingen zo goed mogelijk door te laten gaan."

Bestuurder Geert van Lonkhuyzen

(Advertentie)
(Advertentie)