Veel dode otters na schrappen avondklok: "Het regent otters, dit went nooit"

25 Mei 2021 - 19:07

"Dit went nooit", zegt Harrie Bosma, terwijl hij naast een dode otter aan het Mandelân staat. Toch valt het de deskundige van de otterwerkgroep op dat er sinds het schrappen van de avondklok, veel meer aangereden otters worden gevonden. "Het was daarvoor heel rustig, het ging goed. Maar de avondklok is opgeheven en het regent otters. Vorige week had ik er drie, maandag weer een. En niet alleen hier: in Overijssel is het hetzelfde verhaal."

Otterdeskundige Harrie Bosma bij een dode otter - Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Op dit moment zijn er dit jaar al 16 dode otters gevonden: "Het is nog niet eens juni en nu al 16 dood, dat is veel. Vorig jaar eindigden wij op 67 dode otters dat jaar. Als het nu zo doorgaat, komen wij veel hoger uit", zegt Bosma.

Jammer

Tussen Tsjaad en Eagum, naast de A32, buigt Bosma over een dode otter die maar zo'n jaar oud geworden is. "Deze otter heeft een tik van een auto gekregen. Je kunt het voelen aan de schedel, er komt bloed uit de neus en de achterpoot is kapot. Het is echt een slachtoffer. Het is jammer, want otters krijgen niet veel jongen en bovendien gebeurt het wel eens dat een moeder een otter kwijtraakt."

Verslaggever Willem de Vries praat met Harrie Bosma

De otter is teruggekomen na een tijd van afwezigheid. "De otter kwam hier door vervuiling niet meer voor. Maar het water is schoner geworden, de otter is hier zo'n 20 jaar geleden opnieuw geïntroduceerd en kan hier nu goed leven", zegt Bosma. "Maar het verkeer is wel een groot probleem."

Prikkeldraad en buizen

Bosma kan kort zijn over hoe het probleem moet worden aangepakt: "Prikkeldraad en buizen, dat zijn de oplossingen. Plaatsen waar meerdere otters doodgereden worden, daar staat misschien nog niet genoeg prikkeldraad."

Harrie Bosma vertelt wat er aan het probleem gedaan kan worden

(Advertentie)
(Advertentie)