"PSV is de ideale club voor Joey Veerman"

25 Mei 2021 - 17:40

De kans is groot dat Joey Veerman deze zomer SC Heerenveen zal verlaten. Wat kan de club voor hem vragen en waar moet hij heen? Vier deskundigen geven antwoord.

Joey Veerman - Foto: Orange Pictures

Diverse clubs uit het buitenland - Rangers FC, Stade Reims en Atalanta Bergamo - hebben belangstelling, maar ook bij PSV zou Veerman hoog op het verlanglijstje staan. Maar Heerenveen kan vragen wat ze willen, want zijn contract loopt nog door tot 2024.

Oud-Heerenveen-trainer Foppe de Haan, Cambuur-aanvoerder Erik Schouten, voetbalanalyticus Aad de Mos en dorpsgenoot en oud-international Arnold Mühren laten hun licht schijnen over de situatie.

Joey Veerman is met afstand de beste speler van SC Heerenveen, is hij toe aan een stap hogerop?

Foppe de Haan: "Ja, als hij beter wil worden, dan moet hij naar een omgeving waarin hij betere voetballers om zich heen heeft. Nu doet hij alles op z'n eigen houtje en is hij steeds op zoek naar de beslissende pass. Maar hij moet leren dat niet iedere bal beslissend hoeft te zijn."

Erik Schouten, in het verleden teamgenoot van Joey Veerman bij Volendam: "100 procent. Hij kan in zijn eentje wedstrijden beslissen en zet medespelers meerdere keren per wedstrijd alleen voor de keeper. Ik denk dat hij bij de top vier van Nederland niet zou misstaan. Ook bij Ajax sneeuwt hij niet onder, alleen hebben ze daar al erg veel individueel goede spelers."

Erik Schouten en Joey Veerman bij Volendam, met Joshua Brenet van PSV ertussenin - Foto: Orange Pictures

Aad de Mos: "Ik heb mijn twijfels. Bij Heerenveen is hij onomstreden en kan hij het zich permitteren om twee wedstrijden achter elkaar geen bal te raken. Bij Ajax, Feyenoord en PSV worden er eisen gesteld. De tijd van mogen is voorbij, dan moet er van alles. Ik weet niet of hij aankan wat er in de top gevraagd wordt."

Eigenlijk zou Joey Veerman een seizoen in de tweede Bundesliga moeten voetballen, dan leert hij wel wat hard werken is.

Foppe de Haan

Arnold Mühren: "Als je een stap omhoog maakt, dan gaan de verwachtingen ook omhoog. Bij Volendam en Heerenveen ziet men veel dingen nog wel door de vingers, dat zal in de top anders zijn. Maar zijn grote kracht is dat hij 'diepte' ziet en er zijn er niet veel in Nederland die dat hebben. Hij heeft wat dat betreft unieke kwaliteiten."

De Mos: "Het mentale gedeelte blijft voor mij de grote vraag. Met zijn voeten kan hij het niveau aan, daar twijfel ik niet aan. Maar hoe sterk is zijn koppie? Hij is niet opgeleid bij een topclub en komt wat dat betreft uit een beschermde wereld. Bij Ajax, PSV en Feyenoord is dat anders. Jongens als Gravenberch en Gakpo zijn van jongs af gewend met druk om te gaan. Ik weet niet of Veerman de harde wetten van de kleedkamer wel aankan."

Waar moet Joey Veerman zich nog in verbeteren?

Foppe de Haan: "Wil hij inderdaad een dynamische middenvelder worden, dan moet hij aan een aantal dingen werken. Zijn loopvermogen moet beter en zijn duelkracht ook. Eigenlijk zou hij een seizoen in de tweede Bundesliga moeten voetballen, dan leert hij wel wat hard werken is."

Erik Schouten: "Iedereen zegt natuurlijk dat hij verdedigend meer moet brengen, maar als je kijkt naar zijn statistieken, dan loopt hij erg veel. Zo'n 12 à 13 kilometer per wedstrijd. Ik zou het team om Joey heen bouwen, zodat je hem verdedigend wat ontlast. Dus Joey een vrije rol in balbezit en dan een andere jongen eromheen die de restverdediging bewaakt."

Aad de Mos: "In de top draait het alleen maar om winnen. Hij heeft zich bij Heerenveen wel verder ontwikkeld, al heb ik hem in de grote wedstrijden niet veel gezien. Behalve voor de competitie tegen Ajax, toen vond ik hem wel erg goed. Hij moet meer zijn stempel drukken en er elke week staan. Bij Ajax en PSV worden de plekken op de training verdeeld, daar moet je het laten zien. Dat vraagt een omschakeling in de bovenkamer."

Arnold Mühren: "Hij moet zich minder gaan irriteren. Het zal een karaktereigenschap zijn, maar daardoor is hij snel uit zijn spel te halen. Dat was bij Volendam al zo. Hij irriteert zich al snel aan de scheidsrechter of als een bal achter hem gespeeld wordt in plaats van voor hem. Zo van: 'Potverdorie, moet ik hier mee voetballen?' Joey is een fantastische speler, maar dat komt zijn eigen spel niet ten goede."

Welk club zou Joey Veerman moeten halen?

Foppe de Haan: "PSV zou een goede club voor hem zijn. Zij hebben dit seizoen moeite gehad om Donyell Malen in stelling te brengen. PSV doet veel over de zijkanten, maar door de as gebeurt er bijna niets. Die twee houterige centrale middenvelders (Sangaré en Rosario, red.) komen tekort. Een van die twee posities zou Joey moeten overnemen."

Een Volendammer neemt het liefst zijn eigen huis mee naar het Gardameer.

Aad de Mos

Erik Schouten: "Als je doet aan carrièreplanning, dan zou het wel verstandig zijn nu een overstap te gaan maken naar de top vier. Dus Ajax, PSV, Feyenoord of AZ. En dan van daaruit naar het buitenland. Ik zie hem wel bij PSV voetballen. Die hebben aanvallend veel kwaliteit, maar het middenveld bestaat vooral uit harde werkers en balafpakkers. Joey zou daar wel mooi tussen passen."

Aad de Mos: "Een Volendammer neemt het liefst zijn eigen huis mee naar het Gardameer. Dus wat dat betreft snap ik wel dat hij het liefst in Nederland blijft. En dan zeg ik PSV, maar dat komt ook omdat Roger Schmidt (trainer PSV, red.) heeft gezegd dat hij gecharmeerd is van Veerman. En je kan beter hebben dat de trainer van je gecharmeerd is, dan de technisch directeur."

Joey Veerman tsjin PSV - Foto: ANP

Arnold Mühren: "Als ik Joey was, dan ging ik naar PSV. Met Malen en Vertessen hebben ze daar goede, snelle aanvallers die hij de diepte in kan sturen. Maar hij moet niet denken 'ik wandel daar zo het eerste elftal binnen', want dat is nog niet zo makkelijk, Met Gakpo, Ihattaren en Götze is er veel concurrentie. Hij wil graag een vrije rol, maar dat wil tegenwoordig iedereen. Dat zou ik zelf ook nog wel willen, haha."

De Mos: "Met zijn creativiteit is hij bij PSV echt een meerwaarde. Ajax heeft een heel harde kleedkamer, bij PSV is dat toch anders. Ik denk dat hij zich daar meer op zijn gemak gaat voelen."

Mühren: "Als ie dan vervolgens bij PSV uitblinkt, kan hij daarna altijd nog naar het buitenland. Ze zeggen over Volendammers wel dat ze niet zonder hun dorp kunnen. Maar dat zeiden ze ook over mij en ik ben toch elf jaar weggeweest, bij Ipswich Town en Manchester United."

Het contract van Joey Veerman loopt nog drie jaar door, wat zou een club voor Veerman moeten betalen?

Foppe de Haan: "Het is maar net wat de gek ervoor geeft. Hoe graag wil iemand hem hebben, het is net de huizenmarkt. Riemer (van der Velde, red.) noemde nooit een bedrag. Hij zei altijd: laat ze eerst maar eens een bedrag bieden, dan kun je daarna wel met elkaar om tafel."

Erik Schouten: "Ik vind 10 miljoen in deze tijd erg veel geld. Ik denk dat de meeste clubs door corona verlies hebben geleden, dus vraag me af of dat realistisch is. Ik denk eerder aan, laten we zeggen, zes miljoen euro. Maar ik zou er wel een doorverkooppercentage van 10 of 20 procent in laten opnemen."

Joey kennende kan hij er moeilijk mee omgaan als Heerenveen hem niet laat gaan.

Arnold Mühren

Aad de Mos: "Ik denk dat je niet te hoog in de boom moet gaan zitten. Ik denk aan een bedrag tussen de twee en de vijf miljoen euro. Als je vier miljoen krijgt en het kan nog wat oplopen door verkoopbonussen, bijvoorbeeld door het halen van Champions League of hij wordt international, dan is dat een prima bedrag. Bovendien kan Heerenveen de centjes ook wel gebruiken toch?"

Arnold Mühren: "Van geld heb ik geen verstand. Of ze nou vijf, tien of vijftien miljoen moeten betalen. Ik vind ook dat het helemaal doorslaat. Ik snap dat Heerenveen hem het liefst aan een buitenlandse club verkoopt, want een binnenlandse transfer voor tien miljoen gebeurt niet zo vaak. Joey kennende kan er moeilijk mee omgaan als Heerenveen besluit hem niet te laten gaan."

(Advertentie)
(Advertentie)