Tomke-draaiorgel trekt langs de scholen om "jubileum kracht bij te zetten "

25 Mei 2021 - 17:29

Je zou het hem niet geven, maar Tomke bestaat 25 jaar. Om dat te vieren, is er een grote Tomke-tour georganiseerd. Het Friese taalinstituut Afûk gaat deze maand langs scholen om een koffertje met allerhande Tomke-spullen aan te bieden. Er gaat ook een draaiorgel mee, tot vreugde van de kinderen.

Zo wordt het jubileum van Tomke gevierd:

"Lang zal die leven, lang zal die leven," met een grote parade komt het Tomke-draaiorgel de straten van Jubbega in gereden. Bij MFC De Compagnie staan de peuters te wachten op het orgel. Dat wordt bestuurd door Luuk Klaazinga.

Het mooie van Tomke

Hij is al jarenlang de tekenaar van de strip. " Moet je die kinderen zien, hoe ze genieten, " lacht Klaazinga. Naast hem staat een persoon in een Tomke-pak. Die zwaait naar de kinderen op het plein. "Dat is het mooie van Tomke. Op alle mogelijke manieren kun je er iets van maken. Nu ook met dit orgel. Het is meteen een succes."

Het draaioargel van Tomke - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Tussen de mensen staat Hieke Rienstra van de Afûk. Zij is als projectleider betrokken bij de Tomke-tour. "Tomke is al zoveel jaar relevant", zegt ze. "We hopen dat nog jaren vol te houden."

Hieke overhandigt een geel koffertje aan de onderwijzers in Jubbega. "Hier zitten verschillende boekjes in voor de kinderen", aldus Rienstra. "Er zit een kalender in en spelletjes, maar ook verhalen over Tomke."

De Afûk is al jaren samen met Omrop Fryslân bezig om het Fries onder jongeren te verbeteren. "Dat het zo lang bestaat, komt omdat veel peuters zich kunnen vereenzelvigen met Tomke. Dat slaat altijd aan."

De Tomke-tour duurt nog tot 30 juni. Kijk op de webside voor het volledige programma.

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Trefwoorden: 
Omrop Fryslân Tomke Afûk
(Advertentie)
(Advertentie)