Daklozen kunnen vanaf volgende week coronavaccin krijgen

25 Mei 2021 - 14:02

Dak- en thuislozen in Fryslân kunnen vanaf volgende week van een injectie krijgen tegen het coronavirus. Opvangorganisatie Wender in Leeuwarden begint dan in samenwerking met de GGD met een vaccinatiecampagne.

Foto: Shutterstock

Wender, waarin het voormalige Zienn is opgegaan, heeft samen met de GGD een plan van aanpak gemaakt voor de inenting. Het gaat om een groep van een kleine tweehonderd mensen, vertelt Martijn Draaisma van Wender.

Persoonlijk gesprek

Het is een lastig te bereiken groep, maar degenen die in de nachtopvang slapen zijn persoonlijk goed te benaderen. Begeleiders proberen hen te overtuigen van de noodzaak van een vaccinatie.

Twee van de drie willen wel

De opvangorganisatie is door de GGD gevraagd om een lijst op te stellen met daklozen die een coronaprik willen. Twee van de drie zijn daartoe bereid, zegt Draaisma.

Volgens hem valt het aantal coronabesmettingen onder daklozen in Leeuwarden en Fryslân reuze mee. Het gaat om kleine aantallen. De meeste medewerkers van Wender zijn al ingeënt tegen het virus.

Anderhalve meter afstand houden lukt niet altijd

Andere groepen, zoals politieagenten en het onderwijs, willen ook graag snel een coronaprik. Bij dak- en thuislozen is de noodzaak echter hoog, want ze zijn kwetsbaar, zegt Draaisma. Ze komen elkaar vaak tegen en het valt niet altijd mee om anderhalve meter afstand te houden. Dat probeert men nu al een jaar in de opvang van Wender, maar het lukt niet altijd.

Eén prik

De GGD heeft bekendgemaakt dat het landelijk om een groep van ongeveer 60.000 mensen gaat. De dak- en thuislozen krijgen het Janssenvaccin toegediend. Daar slechts één prik van nodig en dus ook maar één afspraak.

Andere moeilijk te bereiken doelgroepen krijgen pas later een coronaprik. Het gaat dan om mensen die in een vrouwenopvang verblijven, om mensen zonder papieren en om tijdelijke arbeidskrachten die langer dan een maand in Nederland werken. Volgens ramingen ligt het aantal in deze drie doelgroepen in heel Nederland op ongeveer een half miljoen mensen.

(Advertentie)
(Advertentie)