Waddenvereniging biedt petitie aan tegen onveilige containervaart aan Kamerlid

25 Mei 2021 - 12:52

Directeur Lutz Jacobi van de Waddenvereniging biedt volgende week in Den Haag een petitie aan tegen onveilige containervaart. Dat doet de organisatie in aanloop naar een vergadering van de kamercommissie Maritiem over incidenten met containerschepen.

De Baltic Tern verloor in april nog vijf containers - Foto: Kustwacht

Jacobi geeft de petitie aan D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. De petitie is een initiatief van de Waddenvereniging en wordt gesteund door WNF Nederland, Stichting De Noordzee, Friese Milieu Federatie en filmmakker Ruben Smit. Ruim 9.000 mensen hebben hun handtekening eronder gezet.

De aanleiding voor de petitie is dat er bijna 2,5 jaar na de containerramp met de MSC Zoe nog steeds containerschepen langs de Waddeneilanden varen bij slechte weersomstandigheden. Daardoor belanden steeds opnieuw containers in zee boven de eilanden.

MSC Zoe, toen een van de grootste containerschepen van de wereld, verloor ruim twee jaar geleden 342 containers boven de Waddeneilanden. Een jaar later ging het mis met de OOCL Rauma, dat zeven containers verloor boven Terschelling en Ameland. En deze week raakten meerdere containerschepen in de problemen, zoals de Escape en de Baltic Tern. Kijk voor al het nieuws daarover op onze dossierpagina.

Volgens de Waddenvereniging ontstaan daardoor grote risico's met de kwetsbare natuur van de Noordzee en de Waddenzee. Als voorbeeld noemt de Waddenvereniging de eerste week van april. Toen werd het containerschip Escape stuurloos boven Vlieland en de Baltic Tern verloor vijf containers, waaronder eentje met giftige stoffen.

De Waddenvereniging wil nu dat de minister de maatregelen sneller uitvoert die de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft geadviseerd om de Waddenzee en Noordzee beter te beschermen tegen containerverlies.

Om de kans op containerverlies kleiner te maken, moet de minister meer bevoegdheid geven aan de Kustwacht om containerschepen te begeleiden, vindt de vereniging. Dat vindt de Tweede Kamer ook. Bovendien moet de minister Duitsland en Denemarken ook overtuigen om de adviezen van de Onderzoeksraad uit te voeren.

(Advertentie)
(Advertentie)