Van Bekkum: 'Ik wilde niet verder als burgemeester na gebruiken hallucinogene plant'

24 Mei 2021 - 22:32

Tjeerd van Bekkum zag in dat hij moest stoppen als burgemeester van Smallingerland, nadat hij gebruikgemaakt heeft van een plant die hallucinaties op kan roepen. Dat zegt hij bij RTV Noord.

Foto: ANP

Van Bekkum (VVD) zegt dat hij 'meerdere keren' gebruikgemaakt heeft van de ayahuascaplant. De plant wordt als harddrug gezien. Het bezit is strafbaar, maar het gebruik niet.

Het roer om

Het gebruik van de plant had grote invloed op Van Bekkum, zegt hij tegen RTV Noord. "Dat bracht me naar mijn diepste haarvaten en liet mij inzien dat het roer om moest. Ik wist niet waarheen, maar ik wist zeker dat ik niet meer terug wilde naar de wereld waarin ik actief was."

Volgens het Trimbos-instituut kan de plant hallucinaties veroorzaken als je hem rookt of als je er thee van maakt. Er zit DMT in, dat is een tripmiddel dat emoties kan versterken.

In retraite

Van Bekkum zegt dat hij de plant gebruikte bij een retraite in 2017, waar hij met zijn vrouw naartoe was gegaan. In datzelfde jaar stopte hij als burgemeester van Smallingerland.

"Het zal wel altijd blijven kriebelen", zegt hij nu, "maar ik heb vrij snel voor mijzelf besloten dat ik geen burgemeester of gedeputeerde meer hoefde te worden."

Van Bekkum werd directeur van LF2018. "Ik werd gevraagd om leiding te geven aan Leeuwarden Culturele Hoofdstad, dat lag op dat moment op z'n gat. Mijn hart zei dat ik het moest doen. Uiteindelijk is het een succes geworden, maar dat wist ik op dat moment niet."

Terug naar Fryslân

Van Bekkum woont nu in Eefde, bij Zutphen. Maar de kans bestaat dat hij weer naar het Noorden gaat. "Als het doorgaat dan gaan we ergens in Friesland, Groningen of Drenthe een retraitecentrum bouwen."

"We zijn gevraagd om daaraan mee te werken, ik ga er zelf niet in investeren. Maar als het doorgaat dan blijven we daar in elk geval 10 jaar wonen."

(Advertentie)
(Advertentie)