Structurele afname in aantal besmettingen: Al 10 dagen dalende cijfers

24 Mei 2021 - 17:25

Het aantal nieuwe coronabesmettingen gaat in Fryslân structrureel omlaag. Al elf dagen op rij is het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen lager dan een dag eeder. Het gemiddelde wordt berekend over zeven dagen.

Foto: ANP

Er zijn in Fryslân in de afgelopen 24 uur 108 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat meldt het RIVM. Het zijn er net wat meer dan vrijdag. Toen waren er 97 nieuwe besmettingen.

Dat het gemiddelde omlaag gaat, terwijl er nu meer besmettingen geconstateerd zijn dan een dag eerder, komt doordat er acht dagen geleden nog 120 nieuwe besmettingen waren. Dat getal telt nu in het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen niet meer mee.

Dat er nu minder besmettingen gevonden worden, kan volgens dokter Everhard Hofstra van de Friese GGD ook komen doordat er meer mensen zijn die zelftests gebruiken. Daar heeft de GGD geen zicht op. "Het is nog lastig voor ons om te weten in welke mate dat meespeelt."

Gemiddeld zijn er in Fryslân in de afgelopen week alle dagen 113 nieuwe besmettingen geconstateerd. In de onderstaande grafiek is het gemiddelde aantal besmettingen te zien in het rood.

Het dagelijkse aantal besmettingen van de afgelopen drie weken (komt de grafiek niet goed in beeld, klik dan hier):

De meeste nieuwe besmettingen zijn gemeld in de gemeente Leeuwarden (26). Daarna komen de gemeenten Noardeast-Fryslân (13) en Smallingerland (12).

In Fryslân is in de afgelopen 24 uur geen nieuw sterfgeval gemeld als gevolg van het coronavirus. Er zijn twee mensen met een coronabesmetting opgenomen in het ziekenhuis. Dat gaat om inwoners van Smallingerland en Weststellingwerf.

Het aantal besmettingen per gemeente (zie je de kaart niet goed, klik dan hier):

Landelijk zijn er in de afgelopen 24 uur 2766 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd.

Kijk voor meer cijfers en informatie op omropfryslan.nl/corona.

Trefwoorden: 
RIVM coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)