'Shake It' shaket nog niet: kermisexploitanten wachten op ja uit Den Haag

22 Mei 2021 - 16:31

Kermisexploitanten wachten nog altijd om het moment dat ze weer los mogen. In Burgum haalt Dannick Oppedijk van Veen zijn attractie 'Shake It' uit de loods, maar het gevaarte blijft gewoon op het terrein staan. Volgende week wordt de jaarlijkse keuring uitgevoerd. Normaliter had Dannick al in maart met de 'Shake It' door Nederland getoerd.

Merke-eksploitant Dannick moat noch even geduld ha

"Je zou er bijna verdrietig van worden. Je hebt de loods vol staan met attracties en je zit al twaalf maanden zonder inkomsten", vertelt Dannick. Samen met hem zijn er nog 950 kermisexploitanten in Nederland. Die zitten allemaal te wachten tot het demissionair kabinet bekend maakt dat ze weer los mogen. Zoals het er nu uitziet, mogen kermissen vanaf 30 juni weer opgebouwd worden.

Op aandringen van de brancheorganisatie wordt dat wellicht naar voren gehaald, naar 9 juni. "Maar starten betekent bij ons dat we kunnen beginnen met het aanvragen van vergunningen. Voordat we ergens kunnen gaan opbouwen, zijn we nog eens zes tot acht weken verder. Dan is het halverwege augustus en halverwege oktober zit ons seizoen er dan alweer op", legt Atze Lubach van branchevereniging BOVAK uit.

Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Om de tijd door te komen en nog een beetje geld te verdienen, rijdt Dannick nu door Fryslân met een ijscowagen. Zijn broer, waar hij op de kermis mee samenwerkt, rijdt tijdelijk op een vrachtwagen. "We zijn al blij als we de kosten kunnen dekken."

Maar uiteindelijk is het wachten tot de 'Shake It' ook weer echt mag shaken.

Mar úteinlik is it wachtsjen oant de 'Shake It' ek wer echt shake mei.

(Advertentie)
(Advertentie)