Tomke wordt 25 jaar; al twee generaties groeien met het kereltje op

22 Mei 2021 - 15:38

Tomke, de peuter die nooit ouder wordt, is toch 25 jaar geworden. Het iconische tekenfiguurtje heeft intussen al twee generaties de Friese taal op speelse wijze bijgebracht.

Tomke wurdt 25 jier

Juni wordt een Tomke-feestmaand. Er is een speciale videoclip en er komen een aantal feestelijke activiteiten rondom het kereltje. De peuters die vroeger de Friese taal op speelse wijze is bijgebracht, geven het door aan de kinderen van nu.

Er is een stroom aan verhalen op televisie uitgezonden. Tomke is ook lesmateriaal geworden ener zijn spelletjes en liedjes van. De makers hebben nog steeds heel veel plezier in het bedenken en het inspreken van de verhaaltjes.

Ik vind Tomke het allerleukst omdat hij wat recalcitrant is.

Tamara Schoppert

"Ik vind Tomke het allerleukst omdat hij wat recalcitrant is", zegt actrice Tamara Schoppert, die de stem van Tomke doet. "Wat dat betreft is Annie M.G. Schmidt natuurlijk een heldin. En van mij mag Tomke nog wel wat recalcitranter. Dan heb ik het meeste plezier."

Actrice Tamara Schoppert - Foto: Omrop Fryslân

Het hele jaar door komen er nieuwe programma's: dansen met Tomke, Tomke in het verkeer en terugkijken met kinderen van 25 jaar geleden.

Dinsdag wordt in Jubbega het startschot gegeven van het jubileum van Tomke.

Foto: Omrop Fryslân
Trefwoorden: 
fries Tomke jubileum peuter 25
(Advertentie)
(Advertentie)