Snelle reactie minister op cultuurbrandbrief geeft moed: "Maar, eerst zien en dan geloven"

21 Mei 2021 - 18:58

De theaters, bioscopen en podia gaan zo snel mogelijk weer open. Dat zei demissionair minister van Engelshoven vrijdag in reactie op brandbrieven uit de cultuursector en regionale politiek. Onder anderen gedeputeerde Poepjes verstuurde donderdag een brief naar Den Haag.

Sietske Poepjes - Foto: Omrop Fryslân

In de brandbrief werd een oproep gedaan om de cultuur snel weer meer ruimte te geven. De sector is van groot belang, economisch en sociaal, zeggen Poepjes en haar collega's uit andere provincies.

"Het water staat de mensen weleens wat aan de lippen. Mensen die cultuurmaker zijn willen heel graag weer aan de slag. Vanwege hun eigen welzijn, de kunst, maar ook vanwege de financiën, het geld."

"Eerst zien, dan geloven"

Het is volgens Poepjes niet alleen goed voor de kunstenaars, maar ook voor het publiek. "Het is ook echt voor de mensen, de gemeenschap, zelfs de Friezen in ons geval. Het is ook goed in deze tijden, waarin we toch sociaal gezien weleens wat bij elkaar vandaan zijn geraakt, dat er weer iets te doen is. En dat kan volgens ons nu met deze coronacijfers en met goede protocollen ook."

Van Engelshoven wil geen concrete datum geven waarop onder andere bioscopen en theaters weer open kunnen, maar de snelle reacties van de minister geeft Poepjes moed. "Absoluut. Maar, eerst zien, dan geloven."

Foto: Omrop Fryslân, Janko Krist

Directeur Titia Huisman van theater De Koornbeurs in Franeker kan niet wachten totdat het zover is. "Wanneer het mag, dan zullen we de deuren zo snel mogelijk weer open gooien. We zijn er al heel lang klaar voor, onze protocollen zijn allemaal in orde."

Vanwege het beperkte aantal mensen dat bij een voorstelling aanwezig mag zijn, kan het financieel gezien voorlopig niet uit voor het theater. "Dat weet ook iedereen, dat is zo. Misschien moet je daar eerst overheen kijken en daar krijgen we natuurlijk ook steun voor. Het belangrijkste is de functie van het theater voor de gemeenschap, de binding die het met het publiek heeft. Dat is het eerste wat moet gebeuren en daar ligt ook onze eerste prioriteit."

Gedeputeerde Sietske Poepjes en directeur Titia Huisman van De Koornbeurs in Franeker

(Advertentie)
(Advertentie)