Ledental kaatsbond bereikt historisch dieptepunt

21 Mei 2021 - 07:32

Na een lastig jaar valt de financiële schade bij kaatsbond KNKB nog mee, maar de zorgen over het aantal leden is groot. Het ledental is onder de 10.000 gezakt en dat is een dieptepunt in de geschiedenis van de bond.

Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets

Dat maakte de KNKB bekend in de Algemene Ledenvergadering, die voor het eerst in de eigen geschiedenis digitaal werd gehouden. De 41 verenigingen die inschakelden kregen als goed nieuws mee dat de bond vorig jaar met een positief saldo van 1.700 euro heeft afgesloten.

Veel slechter gaat het dus met het aantal leden. Bondsdirecteur Marco Hoekstra maakt zich er grote zorgen over. "Helemaal als je kijkt wat we eerst hadden. Dan moet er wel iets gebeuren. We gaan heel veel inzetten op breedtesport. Verenigingen die iets minder ambitie hebben een niet per se een hoofdklassepartij willen organiseren, hebben we er graag bij."

De 'wilde wedstrijden' zijn populair en er wordt fanatiek gekaatst, maar de verbinding met de KNKB is er niet. Dat moet veranderen.

Marco Hoekstra

"Die breedtesport, met federatiewedstrijden, regiowedstrijden en ook 'wilde' wedstrijden, die moeten ook onder de vlag van de KNKB worden georganiseerd", vindt Hoekstra. "Vanuit daar kunnen die wedstrijden weer de aansluiting bij de KNKB vinden."

Vooral bij de verenigingen die die 'wilde' partijen organiseren, is nog winst te behalen. "Die wedstrijden zijn populair en er wordt fanatiek gekaatst. Maar de verbinding met de KNKB is er niet en die zou er eigenlijk wel moeten zijn."

Reduzum en Easterlittens willen graag een hoofdklassepartij

Verenigingen die graag een hoofdklassepartij willen organiseren, zijn er wel. Vorig jaar hebben Reduzum en Easterlittens dat gedaan. Normaal gesproken wordt daar niet in de hoofdklasse gekaatst, maar beide verenigingen vulden met die eenmalige wedstrijden gaten op in de agenda.

Nu vragen die twee verenigingen of ze niet vaker een hoofdklassepartij kunnen houden in hun dorpen, mogelijk via een roulatiesysteem. Sjoerd Hofstee van kaatsvereniging Jan Reitsma uit Reduzum denkt dat de hele kaatssport ervan zou profiteren. "De mannenhoofdklasse is het uithangbord van de sport. Dat geeft een stimulans aan verenigingen. Daarom is het goed voor de sport in de hele breedte."

Hoekstra begrijpt die wens maar al te goed. "Het geeft een boost aan die verenigingen. Maar het is ook lastig, want de kalender zit vol. Dat is traditioneel zo bepaald. Maar de hoofdklassepartij van Sneek is overgegaan naar de federatie en die wordt nu ieder jaar op een andere locatie georganiseerd. Dat zou in dit geval misschien ook kunnen gebeuren."

Op de ledenvergadering werd Wigle Sinnema opnieuw benoemd tot voorzitter. Eerder liet hij weten dat hij zou stoppen, maar op de vergadering bleek dat hij toch weer verkiesbaar was.

"Ik ben nu zes jaar voorzitter. Voor mijn gevoel zijn de zaakjes op orde", zegt Sinnema. "Toen zeiden we in het bestuur dat we verder moesten kijken. En toen dacht ik: ik heb er eigenlijk geen zin in om dit nog eens drie jaar te doen. Vooral niet omdat we met veel nieuwe dingen beginnen. Daar ben ik niet het type voor."

De KNKB was heel dicht bij een nieuwe voorzitter, maar dat kwam er uiteindelijk niet van. En toen heeft Sinnema toch besloten om door te gaan: "Zodra er een andere kandidaat is, vragen we diegene om met ons te samenwerken tot de volgende algemene ledenvergadering. Dan hebben we dan de wisseling van de wacht."

Voorlopig nog geen kaatsen

Gekaatst wordt er voorlopig niet in wedstrijdverband. Dat kan nog niet vanwege de bestaande coronamaatregelen. En directeur Hoekstra durft ook nog geen datum te noemen waarop er wel weer gekaatst kan worden. "Wisten we het maar. Maar we zijn er klaar voor."

(Advertentie)
(Advertentie)