Juristen hebben onderzoek gedaan: 'Wolvenhek is juridisch mogelijk'

Het is juridisch mogelijk om wolven tegen te houden met een groot hek. Dat concluderen advocaten op basis van eigen onderzoek. Tegenstanders zeggen dat natuurbeschermingswetten zo'n hek niet toestaan.
© ANP
De juristen hebben het onderzoek uitgevoerd in opdracht van een stichting die het hek wil plaatsen. Zo willen ze het vee beschermen tegen de wolf.
In de buurt van Heerenveen is onlangs een wolf gezien. Boeren zijn bang voor het dier en sommige jagers willen erop schieten.
Juristen van advocatenkantoor Bout in Groningen zeggen nu dat de wet Natuurbescherming en de Habitatrichtlijn geen bezwaren zien in een hek om het deel van Fryslân waar veel vee in de weilanden loopt.
De wolf is in heel Europa beschermd en mag niet gedood of verstoord worden. Het plaatsen van een hek om een gebied waar op dat moment geen wolven leven, is geen verstoring, aldus de advocaten.
De advocaten wijzen er ook op dat een hek Fryslân zal nooit helemaal afsluiten. Dat kan ook niet, omdat het hek wegen en paden niet kruist. Wolven kunnen Fryslân dus altijd bereiken.
Advocaat Piet Stehouwer, in opdracht van Stichting Wolvenhek Fryslân