Kamerlid De Hoop (PvdA): "Friezen hebben recht op de Lelylijn"

19 Mei 2021 - 19:11

Dit voorjaar is het erop of eronder voor de Lelylijn. De Tweede Kamer spreekt woensdag voor het eerst sinds de verkiezingen over Openbaar Vervoer en de mogelijke aanleg van de Lelylijn. PvdA-kamerlid Habtamu de Hoop wil dat er nu eindelijk wordt doorgepakt met de aanleg van de spoorlijn.

Onno oer Lelyline yn Den Haag

De Hoop is de enige Fries en noorderling in de Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat. In de commissie werd gesproken over het document 'Openbaar Vervoer Toekomstbeeld 2040', dat over Nederland in 2040 gaat. De Lelylijn staat in dat boek, maar niet bij het lijstje 'noodzakelijke dingen'. Dat moet anders, vindt de Hoop.

"Ja, dat is gek, vind ik. De Noord/Zuidlijn staat er wel in, terwijl ik denk dat de Lelylijn minstens zo belangrijk is. Voor de leefbaarheid van het platteland en de economie in de toekomst", zegt de PvdA'er uit Easterein

Recht op

Om het project te bekostigen zou je volgens De Hoop bijvoorbeeld kunnen kijken naar de inkomsten uit de gaswinning. "Daarvan is tot nu toe maar één procent naar het Noorden gegaan. Maar er zijn wel een 'hogesnelheidslijn' en Betuwelijn aangelegd. Terwijl, als één regio het verdient om betere verbindingen te krijgen, dan is het Fryslân wel", zegt De Hoop.

"Als je het Deltaplan bekijkt, dan zie je dat er financieel nog heel veel uit is te halen voor Fryslân. Ik denk dat het zelfs nog wel uit kan. Maar ook al zou dat niet kunnen, dan vind ik dat de Friezen, Groningers en Drenten er recht op hebben", meent De Hoop.

Glas halfvol

Volgens verslaggever Onno Falkena blijkt uit de vergadering dat het nog maar de vraag is of de Lelylijn er ooit komt. Sommige partijen krabbelen een beetje terug nu het er op aankomt. "Het glas is halfvol", zegt Falkena.

Een groot deel zal uiteindelijk afhangen van welke partijen er in het nieuwe kabinet komen.

Kamerlid Habtamu de Hoop (PvdA) over de Lelylijn

(Advertentie)
(Advertentie)