'Dames van de Weaze in financiële problemen door coronasluiting'

19 Mei 2021 - 13:46

Veel vrouwen die op de Weaze achter het raam werken, zijn door de coronacrisis in de financiële problemen gekomen. Dat zegt Danny Sesseler. Hij is uitbater ban een bordeel in Leeuwarden.

Foto: ANP

Sekswerkers mogen nu weer klanten ontvangen. Eerder mocht dat niet, om het coronavirus onder controle te krijgen. De situatie op de Weaze in Leeuwarden was 'triest', zegt Sesseler.

De versoepeling van de coronamaatregels gelden niet alleen voor sekswerkers, maar ook voor bijvoorbeeld sportscholen, attractieparken en zwembaden. En terrassen mogen ook langer open blijven.

Het was leeg, op de Weaze. Veel vrouwen waren naar huis, naar het buitenland. De meesten komen Sesseler uit Roemenië, Hongarije of Bulgarije. Hij zag "veel stress en ellende" in de afgelopen tijd.

"Het was moeilijk. Veel dames hebben financiële problemen gekregen. Het was moeilijk om steun te krijgen. De gemeente heeft een potje vrijgemaakt, dat kwam net op tijd, maar we zijn blij dat we weer aan het werk kunnen."

Andere ondernemers keken er vreemd van op, toen ze hoorden dat sekswerkers weer los mochten. "In de horeca mogen we alleen de buitenterrassen nog gebruiken. Dit begrijpen we niet helemaal", zei horecaman Melle Bakker.

"Ik begrijp de emotie daarbij", zegt Sessler, "maar wij zijn geen groot evenement. Het is bij ons voornamelijk één-op-één-contact, net als de kapper."

Er gelden wel coronaregels, bij Sesseler in de zaak. "In de hallen draagt iedereen een mondkapje, ook de dames. En in de kamers zijn de dames de baas. Dat is het verhaal van de mondkapjes. We hebben hier regels, en die respecteren we, maar het is hier geen kerk."

Klanten komen wel, zegt hij. "Ik denk dat we vanavond weer vol zitten."

(Advertentie)
(Advertentie)