Stellingwerver schrijver krijgt Zilveren Anjer van Prinses Beatrix

19 Mei 2021 - 11:26

Schrijver Johan Veenstra uit Nijeholtpade krijgt een Zilveren Anjer van Prinses Beatrix. Veenstra is de enige fulltime schrijver in het Stellingwerfs. Hij schrijft al vijftig jaar in deze streektaal.

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

De Zilveren Anjers worden sinds 1950 jaarlijks uitgereikt aan mensen die zich vrijwillig en onbetaald inzetten voor de cultuur of natuur in het Koninkrijk der Nederlanden. Tot aan zijn dood in 2004 reikte Prins Bernhard de onderscheidingen uit. In 2005 nam Prinses Beatrix deze taak over.

De Anjers gaan dit jaar naar Barend van Benthem, Janine en Joop van den Ende en Johan Veenstra. Van Benthem krijgt de Anjer voor zijn kennis van Nederlands tafelzilver. De Van den Endes zetten zich al jaren in voor theater, muziek en kunst.

Van belang voor streekliteratuur

Veenstra schrijft in het Stellingwerfs. "Hij is daarmee van belang voor de ontwikkeling van literatuur in het Stellingwerfs en van streekliteratuur in het algemeen", meldt de Rijksvoorlichtingsdienst in een persbericht.

De laatste keer dat er een Zilveren Anjer naar een Fries ging, was in 2017. Toen ging de prijs naar Pieter Breuker voor zijn onderzoek naar sportgeschiedenis in relatie tot kunst, taal en cultuur.

Het is de derde keer in korte tijd dat Veenstra een prijs krijgt. Begin dit jaar werd hij benoemd tot ereburger van de gemeente Weststellingwerf. En eind vorig jaar won hij de Rink van der Veldeprijs voor zijn boek Vroeger is veurgoed veurbi'j. Het was voor het eerst dat die prijs toegekend werd aan een boek dat in een streektaal is geschreven.

De Anjers worden vrijdag 4 juni uitgereikt in het Koninklijk Paleis op De Dam in Amsterdam.

Jaren geleden was Geert van Tuinen thuis bij Johan Veenstra.

(Advertentie)
(Advertentie)