SKS heeft alternatief voor kampioenschap: zeilen op Sleattemer Mar

18 Mei 2021 - 23:03

Mocht het gewone SKS-kampioenschap komende zomer opnieuw niet door kunnen gaan, dan wil de organisatie als alternatief zeilwedstriden houden op de Sleattemer Mar.

Foto: Omrop Fryslân, Geartsje de Vries

Het liefst neemt de commissie zo laat mogelijk een besluit over het wel of niet doorgaan van het kampioenschap. "Hoe langer je wacht, hoe soepeler de maatregelen worden", zegt SKS-voorzitter René Nagelhout. "Ik zou zelf het liefst zo lang mogelijk wachten, maar je moet ook planningen maken. Dus begin juni moet er meer duidelijk zijn."

Zeilen op Sleattemer Mar

De SKS gaat ervan uit dat er eind juli wel meer mogelijk is. In eerste instantie wilde de commissie als alternatief een week lang twee keer zeilen op de Tsjûkemar. "Dat is het mooiste water voor de zeilers, maar we liepen daar toch tegen wat problemen aan qua organisatie. Daarom nemen we nu de Sleattemer Mar als uitgangspunt."

Voor de scenario's heeft de SKS een testprotocol klaarliggen, om er zeker van de zijn dat mensen niet met een coronabesmetting op een skûtsje stappen. Daarbij krijgt de organisatie de hulp van een bedrijf uit Heerenveen, dat gespecialiseerd is in het afnemen van testen. "Dat bedrijf heeft zichzelf gemeld", vertelt Nagelhout. "Ze willen ook graag dat het doorgaat. Het testen zal wel wat kosten, maar dat komt wel goed."

Het belangrijkste is: ze willen zeilen.

De schippers staan achter de plannen, zegt Nagelhout

De skûtsjeschippers zijn blij dat er plannen liggen, zegt Nagelhout. "De schippers zijn een afspiegeling van de samenleving: ieder kijkt op zijn eigen manier naar het testen en de maatregelen. Maar het belangrijkste is: ze willen zeilen. Ze steunen dus ook de plannen."

Wat in ieder geval duidelijk is, is dat de kans heel klein is dat er publiek bij kan zijn. "Ontzettend jammer natuurlijk, maar wie weet hoeveel ruimte er de komende tijd nog komt als de situatie beter wordt."

Waar er ook maar gezeild wordt, het kampioenschap van de SKS is integraal te volgen bij Omrop Fryslân. De precieze programmering wordt later bekendgemaakt.

(Advertentie)
(Advertentie)