Achtkarspelen krijgt 'pluim' voor inzet voor de Friese taal

18 Mei 2021 - 22:15

De gemeente Achtkarspelen krijgt de complimenten van de Ried fan de Fryske Beweging. Achtkarspelen heeft recent een paar keer goed laten zien hoe een gemeente met het Fries kan omspringen, vindt de raad. Ze geven de gemeente daarom een pluim.

Het gemeentehuis van Achtkarspelen - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Volgens de Ried fan de Fryske Beweging blijft het Fries taalbeleid in veel gemeenten beperkt tot mooie woorden, zonder praktische invulling. Achtkarspelen laat zien dat dat anders kan. "Met een inspireren taalbeleid en door het gebruiken van het Fries op verschillende gemeentelijke niveau's te stimuleren en zichtbaar te maken.

Inburgering van het Fries

Achtkarspelen heeft het compliment van de raad concreet te danken aan twee recente acties. De gemeenteraad vraagt aan de regering in Den Haag om Rijksgeld beschikbaar te stellen voor de inburgering van statushouders. Burgemeester Brouwer schreef in zijn brief dat de inwoners van Achtkarspelen voor het grootste deel Friestalig zijn, en dat het daarom goed zou zijn dat de nieuwe inwoners van de gemeente het Fries ook verstaan.

Het ministerie ging daar niet in mee, omdat het Fries niet binnen de wet van inburgering valt. Maar de Raad van de Friese Beweging prijst Achtkarspelen wel dat ze op zo'n manier de integratie van statushouders wilden bevorderen en tegelijk recht wilde doen aan het Fries.

De tweede actie was het plaatsen van Friestalige borden bij het gemeentehuis in Buitenpost. Mensen die bij het gemeentehuis komen, worden voortaan welkom geheten in het Fries.

"Alle lof en ga zo door", geeft de raad als boodschap mee aan de gemeente.

(Advertentie)
(Advertentie)